Eljótékonykodja profitját a Trasznyefty

Vágólapra másolva!
Az orosz olajvezeték-rendszert üzemeltető Transznyefty monopolcég csak 2007 harmadik negyedévében tizennégyszer többet költött jótékony célokra, mint amennyi osztalékot fizetett magánbefektető részvényeseinek egész éves működése után - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A vállalat július és október között 5,1 milliárd rubelt (214 millió dollár) fizetett ki "nemes célokra", miközben egész éves osztaléka 822 millió rubel volt, amelyből azonban 472 millió az állami tulajdonos kasszájába került. A jótékonysági kiadás a negyedév 370 millió dolláros nettó nyereségének 58 százaléka.

A Transznyefty szóvivője azt nyilatkozta, hogy a nagyvonalú támogatások alapját a vezetékhálózaton jelentkező veszteség csökkentésével teremtik elő. Az így megmaradó olajat eladják, majd a társaság igazgatósága dönt e bevétel elosztásáról. Egyebek mellett háborús veteránok lakásépítéseihez járultak hozzá ebből az alapból.

Mivel az igazgatóságban az állam képviselői vannak többségben, a támogatások odaítélésében az ő megfontolásaik játszanak döntő szerepet. Az osztalékot meghaladó jótékonysági költekezés szakértők szerint felveti a kérdést, hogy a Transznyefty felelősen gazdálkodik-e a befektetők pénzével. Nyikolaj Tokarev vezérigazgató a cég weboldalán olvasható interjújában kijelenti, hogy nem sokat törődik a részvényesekkel, mivel egy állami vállalatnak nem az a fő célja, hogy növelje a cég papírjainak értékét - olvasható a Napi Gazdaságban.