Ausztria megadóztatná a tőkenyereséget

Vágólapra másolva!
A tőkenyereségekre kivetendő adóból biztosítaná az osztrák kormány az egészségügy középtávon is fenntartható finanszírozását - értesült a Világgazdaság. A járulékok emelése ugyanakkor nincs napirenden.
Vágólapra másolva!

A terv részleteiről egyelőre nem született megállapodás, így egyebek mellett azt sem tudni, vajon az árfolyamveszteségeket le lehet-e majd írni a nyereségekből, illetve hogy már 2009-től hatályba lép-e az új adónem, vagy csak egy évvel később.

A néppártnak sikerült elérnie, hogy a befektetőket sújtó adó bevezetésével egyidejűleg az egészségügyi rendszer hatékonyságát is javítják. A konkrét reformtervek hamarosan elkészülhetnek, és 2008 decemberére a végső egyezség is létrejöhet.

Az adó- és az egészségügyi rendszer átalakítása miatt kirobbant kormányválság megoldásának részeként néhány szociális célú intézkedésről is megegyezett a két párt. Az 1350 eurónál alacsonyabb jövedelműek számára júliustól csökkentik vagy megszüntetik a szolidaritási járulékot, a következő nyugdíjemelésre pedig 2009 januárja helyett már ez év novemberében sort kerítenek. E két intézkedés Gusenbauer szavai szerint egy átfogó "antiinflációs csomagba" illeszkedik, amely összességében egymillió ember életkörülményeit fogja javítani Ausztriában - olvasható a Világgazdaságban.