Végéhez közelít az USA fogyasztói őrülete

Vágólapra másolva!
Véget ér a nagy amerikai vásárlói eldorádó - állapította meg a pénzpiaci válsággal kapcsolatban Robert J. Samuelson, a Newsweek gazdasági kolumnistája. A költekező amerikaiak a múltban elvesztették kollektív önkontrolljukat, a költekezést és hitelfelvételt ösztönző erők azonban lankadnak - véli.
Vágólapra másolva!

A pénzpiac rakoncátlankodása mellett az év legfontosabb gazdasági történése az, hogy végéhez ért az utóbbi negyed századot uraló fogyasztói költekezés. Az amerikaiak példa nélküli fogyasztási lázban éltek, akár az autókról, a tévékről vagy a hosszabb vakációkról volt szó. Ez a folyamatosan növekvő költekezés húzta magával az amerikai, és kisebb mértékben a világgazdaságot is - írta Samuelson a szerdai The Washington Postban is megjelent cikkében. Az amerikaiak 1980-ban a GDP 63 százalékát költötték fogyasztási javakra és szolgáltatásokra. Ez az érték az utóbbi 5 évben 70 százalékra nőtt. A növekmény mai árakon számolva évente ezer milliárd dollár plusz költekezést jelentett.

Ennek a fogyasztói őrületnek vége - állítja Samuelson. Az a ciklus fejeződik be, amelyben az amerikaiak kevesebbet takarítottak meg és több hitelt vettek fel, hogy többet költhessenek. Mivel a befektetések vagy az export szintje nem fog lényegesen emelkedni, a növekedési forrás nélkül maradó gazdaság lelassul. Samuelson szerint a költekező amerikaiak a múltban elvesztették kollektív önkontrolljukat. Ezt serkentették az új technológiák és azok az üzleti sémák, amelyek teret engedtek a vásárlási ösztönnek. Az általánossá vált hitelkártya-használat - egyes számítások szerint 1,4 milliárd van az Egyesült Államokban - elegánsan elválasztja a vásárlás örömét a fizetés fájdalmától. Az amerikai háztartások háromnegyede halmozott fel adósságot 2004-re.

A még több hitel felvételét és még nagyobb költekezést ösztönző erők azonban lankadnak. A magukat szegényebbnek érző amerikaiak többet fognak megtakarítani, lakáshitelekhez máris nehezebb hozzájutni. A gazdasági újságíró szerint a jelzálogpiac válságának az az üzenete, hogy a hitelek "demokratizálása", amely egy pontig jótékony hatású volt, túl messzire ment. Az agresszív hitelnyújtók politikája nyomán a háztartások túlterheltekké váltak. Adósságuk tavaly 14,4 ezer milliárd dollárt tett ki, ez 139 százaléka volt a szabadon rendelkezésre álló jövedelemnek. Ez a mutató 2000-ben még csak 7,4 ezer milliárd dollár volt, a jövedelem 103 százaléka.

Samuelson szerint a szakértők most azt vizsgálják, milyen növekedési faktor helyettesítheti a jövőben a kieső fogyasztói költekezést. Egyesek a nagyobb egészségügyi kiadásokat emlegetik, amelyek azonban más fogyasztói és kormányzati kiadásokat szorítanak ki. A nagyobb exportra számítanak mások, ez a tényező viszont azért kérdéses, mert nem tudni, milyen egészséges marad a világgazdaság többi része az Amerikába irányuló export mankója nélkül.