Már Bush is aggódik az olajár miatt

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök közelgő közel-keleti útja során Szaúd-Arábiában világossá fogja tenni, hogy az Egyesült Államok aggódik a magas olajár miatt - közölte a Fehér Ház hétfőn.
Vágólapra másolva!

Bush jövő kedden indul hatnapos körútra. Elsődleges célja a közel-keleti békefolyamat előmozdítása; Izraelt, Egyiptomot és Szaúd-Arábiát keresi fel. Az amerikai elnök megvitatja a szaúdi vezetőkkel, hogy a magas olajárnak milyen hatása van az amerikai és a világgazdaságra - mondta Scott Stanzel szóvivő. Szaúd-Arábia, a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) fontos tagja, a világ legnagyobb olajtermelője, egyben az az ország, amely a leghatalmasabb kihasználatlan olajkinccsel rendelkezik. A királyság és az OPEC más tagjai mindeddig elutasították azt az amerikai kérést, hogy a szervezet fokozza a kitermelést az ár mérséklése érdekében. Állításuk szerint a piac megfelelően el van látva nyersolajjal.

A nyersolaj hordónkénti ára a New York-i árutőzsdén (NYMEX) hétfőn rekord szintet, 120,36 dolláros értéket ért el. Bush hétfőn jelezte: a kormány megvizsgálja azt a javaslatot, hogy a fogyasztók tehermentesítése érdekében nyáron átmenetileg eltörlik a benzin gallonját sújtó 18,4 centes szövetségi fogyasztási adót. Két elnökjelölt-aspiráns, előbb a republikánus John McCain, majd a demokrata Hillary Clinton tett ilyen javaslatot. Amerikai szenátorok másfél hete figyelmeztették Bush elnököt, hogy gyakoroljon nyomást az OPEC-ra az olajkitermelés fokozása érdekében, máskülönben megakasztják az olajexportőr országokkal kötendő, sok százmillió dollárra rúgó fegyverüzleteket.