Egyre drágábban repülünk

Vágólapra másolva!
A világ légitársaságai az üzemanyag drágulása miatt egymásután emelik áraikat üzemanyagpótdíj formájában - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A második legnagyobb európai társaság, a német Lufthansa tegnap jelentette be, hogy május 14-étől 6,5 százalékkal emeli az üzemanyagfelárat hosszú távú járatain. Ez 5-82 euróval drágítja meg a repülőjegyet. Az Európán belüli utakon - ideértve a belföldi utakat is - 4-21 euróval lesz drágább a repülés. Az SAS skandináv légitársaság szerdán közölte, hogy azonnali hatállyal 8-15 eurós pótdíjat vezet be európai járatain. A British Airways (BA) május elejétől valamennyi járatán emelte a pótdíjat. A hosszú távú járatokon 20-30 fonttal drágul a retúrjegy, ami a korábbi emeléseket is figyelembe véve azt jelenti, hogy a kilenc óránál tovább tartó utak esetében 158 font a teljes pótdíj. A rövid távú járatokon 6 fonttal drágul a pótdíj, ami most már összesen 26 font.

Az Air France április 22-ével emelte valamennyi járatán a pótdíjat. A hosszú távú járatokon 10, a közepes távolságúakon 4, a belföldieken 2 euróval drágultak a jegyek. A Párizs-New York járaton például 91 euróra emelkedik a pótdíj egy irányban. Az ír Aer Lingus tegnaptól 30 százalékkal emelte az üzemanyagpótdíjat transzatlanti járatain. Az USA-ban az ország második legnagyobb légitársasága, a United Airlines április 15-én 10-20 dollárral emelte a belföldi retúrjegy pótdíját, amit aztán más légitársaságok is követtek - olvasható a Napi Gazdaságban.