Az orosz hústilalmat támadja az EU

Vágólapra másolva!
Oroszország alaptalanul rendelt el tilalmat bizonyos húsipari vállalatok termékeire - állítja az Európai Unió bizottsága, de a moszkvai illetékesek a vádat visszautasították. Mintegy 30 belga, dán, francia, német, magyar, olasz, és spanyol vállalat termékeit érintik az utóbbi két hétben elrendelt tilalmak.
Vágólapra másolva!

Az indoklás szerint e cégek termékeiben egy bizonyos fajta antibiotikum maradványait találták meg. Az EU szerint viszont a maradványok értéke messze elmaradt a megengedett normáktól, de Alekszej Alekszejenko, az illetékes hivatal (Roszszelhoznadzor) helyettes elnöke kijelentette: ezen antibiotikumból semennyit nem engedélyeznek az orosz jogszabályok. "Az orosz állatorvosok akkor vizsgálhatják felül a tilalmat, ha kézhez kapják a vizsgálatok eredményét és az illető ország tiszti állatorvosi hivatalának garanciáját, hogy ilyen többet nem fordul elő" - idézte Alekszejenkót a Vedomosztyi című lap.

Sertéshúsból Oroszország évi két millió tonnát fogyaszt, s ebből évi 650 ezer tonnát - Európából mintegy 200 ezer tonnát - importál. A lap több érintett európai céget is megszólaltat, amelyek egyöntetűen azt állítják, hogy sem ők, sem országuk moszkvai nagykövetsége nem kapott értesítést a tilalomról, de az általuk szállított húsban nincsenek olyan maradványok, amilyeneket az orosz hatóság kifogásolt. A moszkvai magyar mezőgazdasági attasé tudomása szerint egyetlen magyar vállalatot érint az orosz húsbeviteli tilalom, viszont dr. Németh Antal volt országos főállatorvos úgy tudja, több magyar vállalkozás is érintett.

Közben az árak emelkednek: a sertéshús nagykereskedelmi ára egyetlen hét alatt 5-10 százalékkal ment fel, a baromfihús több mint 10 százalékkal lett drágább. A kereskedők szerint "minden egybeesett: véget ért az ortodox húsvét körüli böjt, megkezdődött a grillszezon, és szűkült a kínálat".