Újabb szlovák koronarekord

Vágólapra másolva!
A  szlovák korona pénteken ismét - nyolcadik napja egymás után - rekordot döntött az euróval szemben, reggel először 31,505/eurón a pozsonyi bankközi piacon, majd 31,500/euró (248,41 forint) alatt mozogva. Az előző rekordja, csütörtökön, 31,625/euró volt.
Vágólapra másolva!

A szlovák korona 1,7 százalékkal drágult az euróhoz képest május 7-e óta, azóta, hogy az Európai Bizottság érettnek nyilvánította Szlovákiát a jövő januárra tervezett csatlakozására az euróövezethez.

A szlovák korona jelenleg 11 százalékkal drágább az európai átváltási mechanizmusban (ERM-II.) megállapított sávközepéhez képest, attól lefelé vagy fölfelé 15-15 százalékkal mozoghat a központi bank beavatkozása nélkül.

A pénteki rekorddal együtt a szlovák korona ez év eleje óta 6,7 százalékot nyert az euróval szemben, miután pénteken kora reggel 5,9 százalékos többletnél tartott.

Az Európai Bizottság tavaly márciusban 8,5 százalékkal felértékelte a szlovák koronát, a szlovák valuta sávközepe az európai átváltási mechanizmusban (ERM-II.) azóta 35,4424 korona/euró (akkori árfolyamon 263,671 forint).

Az euró bevetésére készülő Szlovákia 2005. november 26-i hatállyal lépett be az "euró előszobáját" jelentő ERM-II. átváltási rendszerbe, holott korábban csak 2006 közepére tervezték ezt. Az ERM-II-ben a szlovák koronát eredetileg 38,4550/eurós (abban az időben 280,75 forint) sávközépen kötötték az euróhoz.

Robert Fico szlovák miniszterelnök két hete azt mondta,, hogy a szlovák koronát minél magasabb árfolyamon akarják felváltani januárban az euróval, hogy a lakosságnak - mint mondta - minél kevesebbe kerüljön az átállás. Így a piac nem lát korlátot a szlovák korona feltornászásának útjában, annál is kevésbé, mert a Szlovák Nemzeti Banknak sem áll módjában beavatkozni pénzügypolitikai eszközökkel. Az erős infláció miatt várnia kell a kamatcsökkentéssel, amely szükségszerű lesz legkésőbb ez év végén, hogy a jelenleg 4,25 százalékos alapkamatát összhangba hozza az Európai Központi Bank 4 százalékos irányadó szintjével.

A nagy autóipari beruházások okozta koronakereslet miatt a szlovák korona 2006-ban 9,02 százalékkal, majd tavaly további 2,47 százalékkal javult az euróhoz képest. Erősödése nem zavarta a szlovák exportot. Miután a Volkswagen korábbi beruházása mellé felsorakozott a francia Peugeot és a dél-koreai Kia, és ezzel Szlovákia egy főre számítva a világ legnagyobb autógyártó országa lett, a szlovák export tavalyelőtt 23,6 százalékkal, tavaly 16 százalékkal nőtt. A szlovák statisztikai hivatal csütörtökön megjelent előzetes becslése szerint az első negyedévben a szlovák GDP, 472,5 milliárd korona (3,736 billió forint), reálértékben 8,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ez ugyan elmaradt a tavalyi utolsó negyedévi, 14,3 százalékos negyedéves rekordtól és a 10,4 százalékos éves rekordtól is, de a lakossági fogyasztás növekedésének fokozatos lassulására tekintettel továbbra is erős kivitelt sejtet.