Már nem akar költségvetési hivatalt a PM

Vágólapra másolva!
A pénzügyi tárca kész engedményeket tenni a Fidesznek a közpénzügyi törvény vitájában való megegyezés érdekében - tudta meg a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A parlament a múlt héten megkezdte az egy éve napirenden lévő közpénzügyi csomag vitáját, amiből kiderült, ami eddig is tudható volt: az MSZP és a Fidesz álláspontja fontos részletkérdésekben fényévekre van egymástól.

Többek között vita van az új intézményrendszerről: a kormány költségvetési hivatalt javasol, önálló szakmai-elemzői apparátussal, mintegy száz közalkalmazottal és évi kétmilliárd forint működési költségvetéssel. A Fidesz ezt a megoldást túl drágának tartja, ezért egy néhány fős költségvetési tanácsra bízná a kormány büdzsétervezetének auditálását, vagyis annak ellenőrzését, hogy az éves költségvetési törvény összhangban van-e a közpénzügyi törvénycsomaggal.

A Napi Gazdaság információi szerint a PM e kérdésben kész engedni: elfogadnák a Fidesz javaslatát vagy a tanács helyett egyetlen "költségvetési ombudsman" alkalmazását. Az öt parlamenti párt a jövő héten újabb, a sorban a tizennyolcadik egyeztetést tartja, a PM képviselői ott akarnak előrukkolni új ajánlatukkal.

Szakértők szerint a PM által teendő gesztus ellenére csekély esély van a megállapodásra az öt párt, de leginkább a két nagy párt között, mivel ehhez a politikai akarat hiányzik leginkább, így a hétfői egyeztetéstől sem szabad látványos eredményeket remélni - írja a Napi Gazdaság.