Vége a német tejsztrájknak

Vágólapra másolva!
Véget ért a német tejtermelők mintegy tíz napja tartó szállítási bojkottja - amellyel a magasabb felvásárlási árat akartak kikényszeríteni -, miután a kereskedelmi hálózatok magasabb árat ígértek, vagy legalábbis tárgyalási hajlandóságot mutattak a kérdésben. A tejvita azonban teljesen nem oldódott meg, a gazdálkodók továbbra is 43 eurócentet követlenek literenként és erre a legtöbb kereskedelmi lánctól konkrét ígéretet továbbra sem kaptak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban a német tejtermelő gazdák számos tejfeldolgozó üzemet vontak blokád alá, majd szupermarketek előtt is tüntettek. Fő követelésük az volt, hogy a tej felvásárlási árát a mostani, literenként legföljebb 35 eurócentről 43 centre emeljék. A fogyasztók túlnyomó többsége támogatásáról biztosította a termelők követeléseit.

Az árakat elsősorban leszorító kereskedelmi láncolatok - köztük a Lidl, az Aldi, a Rewe, a Plus és a Norma - csütörtökön sorra jelentették be vagy legalábbis kilátásba helyezték, hogy mintegy 10 centtel hajlandók növelni a tej, illetve 20 centtel a 250 grammos vaj árát.

A tejtermelőket tömörítő gazdaszövetség vezetője nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy az elért engedmények nem teljesen kielégítők ugyan, mivel nem terjednek ki valamennyi tejtermékre, de legalább - mint fogalmazott - az árak "mozgásba jöttek". Utalt ugyanakkor arra, hogy a gazdálkodókra még hosszú küzdelem vár, amíg az ártöbbletből megkapják az őket illető részt.