Közösen perelnének a Parmalat károsultjai

Vágólapra másolva!
Először fordulhatna elő Olaszországban, hogy egy vállalati csőd érintettjei csoportos eljárás keretében próbáljanak kártérítést szerezni veszteségeik miatt, miután a Parmalat-papírokon bukó kisbefektetők egy csoportja bejelentette: közösen készülnek beperelni a 2003 decemberében összeomlott élelmiszer-ipari vállalat egykori auditorait, illetve egyes bankokat - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az intézményi befektetők által is támogatott tervet az ügy élére álló Deminor tanácsadó cég adta hírül még a múlt héten, hozzátéve, hogy az eljárást a milánói bíróságon folytatják le; az ezt lehetővé tevő törvényt még a Prodi-kormány hagyta jóvá, nem sokkal áprilisi választási veresége előtt. A jogszabály azután született meg, hogy a lényegében fedezetlennek bizonyuló Parmalat-kötvények miatt az USA-ban már eljárás indult a kibocsátásukban közreműködő bankok ellen, ám tavaly júliusban az ottani illetékes bíróság úgy döntött, hogy az nem érinti azokat a károsultakat, akik nem az USA-ban élnek és nem ott vásárolták kötvényeiket.

A milánói eljárást mintegy 4 ezer pórul járt kisbefektető tervezte indítani - a Deloitte & Touch S.p.A. és az Italaudit S.p.A. mint auditorok, valamint négy bank ellen - a Deminor közlése szerint ők összesen mintegy 40 millió eurót vesztettek. A Parmalat részvénytulajdonosai még semmiféle kompenzációt nem kaptak, és a kötvénytulajdonosokat is csak részlegesen kárpótolták a vállalat 2005-ben zárult reorganizációja során.

Egyelőre bizonytalan, hogy mikor indul meg hivatalosan az eljárás, miután a Berlusconi-kormány ipari minisztere, Claudio Scajola a hároméves gazdasági program ismertetésekor bejelentette: a tervekkel ellentétben nem idén július elsején, hanem csak 2009. január elsején lép életbe a csoportos eljárást lehetővé tevő törvény. A Parmalat-csoport több mint 14 milliárd euró adósságot halmozott fel, mire 2003 decemberében fizetésképtelenné vált, a 2004-ben indított vizsgálatok szerint mérlegeit hosszú időn át meghamisították. Későbbi becslések szerint mintegy százezer olasz kisbefektető bukott az értéktelen Parmalat-papírokon - írja a Napi Gazdaság.