Apollo-projekt: a Fidesz bírósághoz fordul

Vágólapra másolva!
Az indiai Apollo Tyres (AT) tervezett gumigyára kapcsán megfogalmazott és a helyi jegyző által nem hitelesített népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítését, a jegyzői határozat megváltoztatását kéri a bíróságtól a Fidesz gyöngyösi önkormányzati frakciója.
Vágólapra másolva!

Ha a bíróság nem változtatja meg a döntést, akkor új kérdést fogalmaznak meg - közölte Tatár László, a Fidesz frakcióvezetője. A beruházás ellenzői egy miskolci cég által írt környezeti előtanulmányra hivatkoznak, amely szerint a gyártástechnológia során policiklikus vegyületeket használnak majd, amelyeket 2009-től kitiltanak az Európai Unióból.

A gyártás során keletkező korom rákkeltő hatású. Szintén veszélyforrásnak tartják az évente keletkező 21 ezer tonnányi ipari gumihulladékot. Ezenkívül az üzem működése évente 800 ezer köbméter vizet igényelne, amelyet valószínűleg nem képes fedezni a térség ivóvízbázisa - sorolta aggályaikat a politikus.

A gyár támogatói viszont viszont úgy értelmezik: az anyag arról szól, hogy az ipar általában használ policiklikus vegyületeket, ám az Apollo nem alkalmazza ezeket a gyártás során. A Heves Megyei Vízművek tájékoztatása alapján a gyártáshoz szükséges víz bőven rendelkezésre áll, illetve rendelkeznek a hulladék befogadását biztosító kapacitással is.

Az indiai székhelyű Apollo Tyres a világ jelenlegi legmodernebb gumiabroncs-gyártási technológiáját fogja alkalmazni Gyöngyösön - ezt már Niradzs Kanvara, a cég alelnöke jelentette ki, amikor megnyitotta a társaság gyöngyösi információs irodáját. Ez egyben azt jelenti, hogy a cég garanciát vállal a gyár környezetbarát működésére; annál is inkább, mert az elmúlt időszakban több millió dollárt költöttek a környezetbarát gyártási technológiák továbbfejlesztésére - tette hozzá akkor a cégvezető.