Pornófilmmel az APEH-határozat ellen

Vágólapra másolva!
Egy egri felnőttfilmes céget ellenőrzött az APEH - eredményesen. A producer-igazgató viszont megkérdőjelezi a hivatal eljárását, szerinte a pornó miatt fogott vastagon a revizorok tolla. Az elkészült termékeket benyújtja a hatóságnak - ezzel bizonyítandó igazát.
Vágólapra másolva!

A Grampus Bt. - amelynek igazgatója Hopka Ferenc producer, aki sok pályatársához hasonlóan a kamera másik oldalán kezdte felnőtt filmes karrierjét, külföldön játszott pornószínészként - 2007 októberében kapták az APEH-től az idézést, amelyben a cég 2005-ös tevékenységét veszik revízió alá. A társaság 2002 óta foglalkozik erotikus műfajban forgatott filmek, videók és dvd-k készítésével és ennek kiegészítő szolgáltatásaival, beleértve a felvételeket is.

Hopka elmondása szerint a tevékenység teljesen legális. "Könyvelőt tartunk és bejelentett alkalmazottaink vannak, ... nem egy Karib szigeteki offshore cégről számlázunk mint általában az iparág más szereplői..." - írja az [origo]-hoz intézett levelében a producer. Ezért is gondolja, hogy az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a tevékenység jellege miatt elfogult a céggel.

A stúdióval volt a baj

Nem a szexuális kellékek ellen volt az APEH-nek kifogása. A cég - Hopka elmondása szerint - egy romos fáskamrából alakíttatott ki egy stúdiót, hogy télen is dolgozhassanak, a díszlet falait pedig szintén elszámolták. Mivel a beruházás a gazdasági tevékenységüket elősegítette, az áfát itt is visszaigényelték. A helyszínről képeket csatoltak a hivatalnak, ám a revizorok szerint a felvételek más helyszínen, akár egy lakásban is készülhettek volna.

Hopka szerint készségesen álltak a hatóság rendelkezésére, mivel minden papírjukat rendben tartják. A revízió mégis talált hibát. A feltárt hiány 1,8 millió forintra rúgott, amiből a cég hétszázezret nem vitat, a maradékot viszont megkérdőjelezi.

Forrás: [origo]
A stúdió részlete

A producer elmondta, hogy az ellenőrök azt kifogásolták, hogy magántulajdonban volt a beruházás helye. Amennyiben ipari területté nyilváníttatta volna, elképzelhető, hogy jogosnak tartották volna a visszatérítési igényt. Hopka Ferenc szerint mindez csak kifogás és elsősorban azért nem fogadják el igényét, mert Egerben ez az első ilyen jellegű tevékenységgel foglalkozó cég és a revizorok nem tudtak mit kezdeni a helyzettel. A producer a napi sorozatokat hozta fel példának - ott is lakásokat vagy kórházakat alakítanak ki a forgatásokra, amit biztosan elszámolnak a hivatal felé.

Pornóval bizonyítaná igazát

Mivel az APEH hajthatatlannak tűnik augusztus elsején beviszik a már kész termékeket (filmeket) a hivatalba - ezzel tervezik igazolni a visszaigénylés jogosságát. A cég szerint ugyanis a körülmény, hogy a felvételek a beruházás során felépített stúdióban készültek, ezzel egyértelműen bizonyítható. Amennyiben pedig a hatóság nem hoz kedvező döntést ügyükben, bírósághoz is fordulnak - tette hozzá Hopka Ferenc.

Az APEH sajtóosztályán kérdésünkre közölték, hogy szívesen válaszolnának az ügy kapcsán adódó kérdésekre, Hopka Ferenc levele azonban, amelyben felmenti a hivatalt a titoktartás alól, nem minősül hivatalos iratnak, az alapján nem mentesülnek az adótitok megtartásának kötelezettsége alól. A helyesen megfogalmazott felmentési kérelem már úton van, addig azonban Hopka Ferenc a titokgazda, az ő védelmében nem nyilatkozhat a hivatal. Annyit azonban közöltek, hogy fellebbezés esetén ugyanolyan körültekintéssel fogják vizsgálni a benyújtott bizonyítékokat, mint bármelyik másik esetben.

Sajátos fricska a konvergenciaprogramnak

Hopka Ferenc egyébként már 2006-ban is "szembeszállt a hatalommal". A producer és egy magyar pornósztár a megszorító intézkedések ellen tiltakozott a maga sajátos módján. Egy alacsony költségvetésű filmet forgattak a Dunán, egyes jelenetek hátterében a Parlamenttel. A filmben elhangzik néhány politikai vonatkozású mondat is.

A producer szerint a film a hölgy vetkőzésével arra utal, hogy a megszorító intézkedések és a konvergenciaprogram eredményeként az utolsó göncünket is oda kell majd dobnunk, annyira megdrágul minden. A Parlament pedig azért szerepel a háttérben, mert a film készítői ezzel jelzik: szerintük komolytalanok a képviselők. "A mi közterheink is nőni fognak, mi is nehezebben keressük meg a kenyerünket" - panaszkodott akkor Hopka Ferenc.