Kevesebbet vásárolnak a németek

Vágólapra másolva!
Németországban júniusban, változatlan áron, 1,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom májushoz képest, és 3,9 százalékkal kisebb volt, mint tavaly júniusban, jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban. Májusban 0,5 százalékos havi és 1,0 százalékos éves növekedést mértek. Tavaly júniusban 0,6 százalékos volt a havi növekedés, és 1,0 százalékos az éves visszaesés.
Vágólapra másolva!

Németországban az idei első negyedévben még 12 éve legnagyobb ütemben erősödött a gazdaság egy negyedéven belül, elsősorban a tőkebefektetések hatására. Az első negyedévben a hazai össztermék 1,5 százalékkal volt nagyobb a tavalyi utolsó negyedévinél, amikor 0,3 százalékos volt a negyedéven belüli növekedés. A német GDP növekedése, rendre az egy évvel korábbihoz képest, az első negyedévben 1,8 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 1,6 százalékról, illetve munkanapokkal kiigazítva 2,6 százalékra ugrott 1,8 százalékról, a szövetségi statisztikai hivatal május végén megjelent, utolsó becslése szerint.

A német gazdaság növekedése tavaly évi átlagban 2,5 százalékosra, munkanapokkal kiigazítva 2,6 százalékosra lassult a 2006-os 2,9 százalékról, illetve munkanapokkal kiigazítva 3,1 százalékról.

Ezek a sikerek azonban már eddig sem látszottak meg a lakossági fogyasztáson, és a második negyedévben valószínű lassulás is szemlátomást ismét főleg a lakosságot sújtotta. Az első negyedévben a lakossági fogyasztás, munkanap-kiigazítás nélkül, mindössze 0,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miután tavaly átlagosan 0,4 százalékkal csökkent.

A GDP többi keresleti oldali forrása között a beruházások az első negyedévben, munkanap-kiigazítás nélkül, 6,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, miután tavaly átlagosan 8,2 százalékkal gyarapodtak. A GDP-számításhoz figyelembe vett export az első negyedévben 5,9 százalékkal volt nagyobb a tavalyi első negyedévinél, miután tavaly átlagosan 7,8 százalékkal bővült. Az import növekedése továbbra is ennél lassúbb: az első negyedévben az éves többlete 4,0 százalékos volt, a tavalyi egész évi, 4,8 százalékos többlet után.

2006-ban a munkaköltségek közül a kifizetett bruttó bér átlagosan 1,225 százalékkal emelkedett Németországban, utána tavaly átlagosan 1,45 százalékkal nőtt, miközben a foglalkoztatottak száma közel 2 százalékkal szaporodott. Németország ezzel a bértömeg-emelkedéssel szűkmarkúság-rekordot tart az EU-ban, ráadásul ez a bértömeg vásárlóértékének csökkenését jelenti a 2,3 százalékos tavalyi évi átlagos infláció mellett.

Még a háztartások összes elkölthető jövedelme is csak 1,6 százalékkal nőtt tavaly. Idén az első negyedévben a bértömeg 2,3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Németországban 2000 óta is csak 14,7 százalékkal emelkedett az átlagos bruttó bér vagyis reálértékben szinte semmivel: tavaly ugyanis átlagosan 14,2 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint 2000-ben.

A német gazdasági növekedés fő forrása kínálati oldalon továbbra is a beruházás és az export, miközben a foglalkoztatás növekedésének ára egyszersmind az életszínvonal lassú romlása.