Budapest: 7 kiló kosz jut minden méterre

Vágólapra másolva!
Ha Budapest valamely forgalmas utcájának járdájára egy képzeletbeli, 1 méter hosszú és 170 cm magas sövényt telepítenénk, akkor a növényeken egy év alatt közel 7 kiló szennyeződés rakódhatna le. A parkolókban "indítózó" autók gázfröccsének szennyezése ennek a 7 kilónak a többszöröse is lehet - olvasható a Leier-csoport közleményében. 
Vágólapra másolva!

A 7 kiló szennyeződést azokon az utcákon mérhetnénk, ahol óránként legalább 800 autó elhalad, ez a 800 autó egy parkolóban kétszer annyi szennyeződést is ott hagyhatna, mint amennyit az utcákon pöfékelnek a levegőbe. Mindezeknek "köszönhetően" kén-, nitrogén- és szén-dioxid, ólom és korom áramlik elképzelhetetlen mennyiségben a légkörbe, amely légzőszervi, keringési és nyálkahártya betegségeket okoz.

Hogy mennyire rossz a levegő a fővárosban azt a számadatok is alátámasztják. A levegő kén-dioxid tartalmát tekintve Budapest a világ legszennyezettebb városai közé tartozik, a nitrogén-oxidtartalom pedig a Los Angeleséihez hasonlítható.

A szennyezettség nemcsak a levegőn keresztül jut szervezetünkbe, gyakorta a parkolókban kipöfögött mérgek ivóvizünket teszik tönkre. "Sokan nem is tudják, hogy az előírás szerint a 20 férőhelynél nagyobb parkolók csapadékvizét speciális olaj - és homokfogókon keresztül kell elvezetni a közcsatornába" - állítja Major Tamás, a cég munkatársa.

A szakember hozzátette, rengeteget beszélünk a környezetvédelemről, de az ellenőrzés folyamata nem tökéletes. Az sem mindegy, hogy az ilyen olajleválasztó berendezések, amelyeket a föld alatt helyeznek el, miből készülnek. Mint mondta, az előre gyártott betonaknában elhelyezett rozsdamentes acélból készült, szűrővel ellátott szerkezet időállóbb, mint a hasonló, műanyag berendezések, amelyeknek ráadásul környezetszennyező hatásuk is van.