A vártnál több lett az Axa profitja

Vágólapra másolva!
A vártnál kisebb mértékben csökkent Európa második számú biztosítócsoportja, az Axa az adózott eredménye az év első felében: 29 százalékkal 2,162 milliárd euróra az egy évvel korábbi 3,18 milliárdhoz képest. Az elemzők 1,92 milliárdot vártak. Tavaly az AXA 5,666 milliárd eurós adózott eredményt ért el, 11 százalékkal többet a 2006-os 5,085 milliárdnál.
Vágólapra másolva!

A biztosító az év egészében mégis a tavalyi rekord eredmény megismétlődését várja, és megerősítette azt a korábbi előrejelzését, hogy az idén a tavalyival azonos, részvényenként 1,20 euró osztalék fizetését tervezi. Az AXA nincs közvetlenül kitéve a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre épített, származékos értékpapírok kockázatának, de a "nem elsőrendű válság" következményei - az emelkedő piaci kamatok, a gazdaság általános lassulása, a fogyasztói bizalmatlanság - az AXA eredményein és egyelőre bevételén is meglátszanak. A nyugati problémákat az első félévben még nem tudta ellensúlyozni a keleti terjeszkedés.

Az első félévben a bevétel 2,9 százalékkal - összehasonlítható alapon 0,4 százalékkal - 49,319 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 50,801 milliárdról, részint a valutaárfolyamok alakulása, részint az életbiztosítási üzletág lassulása miatt. Az új életbiztosítási bevétel 6,8 százalékkal 3,611 milliárd euróra csökkent, a vagyonkezelés bevétele 3 százalékkal 2,102 milliárd euróra csökkent, a vagyon- és kárbiztosítás bevétele 2,3 százalékkal 14,519 milliárd euróra nőtt.

Külföldről a biztosítási bevétel 32,8 százalékkal fogyatkozott meg, 1,673 milliárd euróra, ezen belül az életbiztosítási bevétel az Egyesült Államokban 27,1 százalékkal, Nagy-Britanniában 15,5 százalékkal apadt, de Közép- és Kelet-Európában 13,4 százalékkal nőtt, megközelítve a hazai, francia életbiztosítási bevétel szintjét.

Az AXA Magyarországon az első öt piaci szereplő közé kíván emelkedni, sőt, egyes szegmensekben az első három pozíció valamelyikét célozza meg, mondta Henri de Castries, az AXA csoport elnök-vezérigazgatója június elején, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az AXA tavaly, 36 százalékos növekedéssel, 21,7 milliárd forint díjbevételt ért el Magyarországon. Ennek zöme életbiztosításokból származott, a nem életbiztosítások díjbevétele mindössze 934 millió forint volt.

Az AXA csoport másfél éve azért vásárolta be magát Közép-Kelet-Európába, mivel itt gyorsabb a növekedés, mint a világ más régióiban. Magyarországra a Winterthur biztosító megvásárlásával tért vissza az AXA. Korábban az osztrák Colonia biztosító tulajdonosaként leányvállalatot működtetett itt, amelyet eladott, annak jogutóda a mai Uniqa biztosító.