CEZ: román szelek fújnak

Vágólapra másolva!
Európa legnagyobb szélerőmű parkját építi meg Romániában a cseh CEZ villamos művek, amelynek 7 százalékos részesedése van a Mol-ban.
Vágólapra másolva!

Az 1,1 milliárd euró beruházással épülő erőműpark a tervek szerint 2010-ben kezdi meg működését, a kapacitását 600 megawattra tervezik.

A park a fekete-tengeri Konstanca kikötőjétől 17 kilométerre északra épül meg, s a maga nemében a legnagyobb ilyen létesítmény lesz Európában, miután kapacitása a háromszorosa lesz a jelenlegi legnagyobbnak, a spanyolországi Guadalajarban lévő erőmű komplexumnak.

A beruházás a CEZ eddigi legnagyobb projektje a szélenergia hasznosítása terén. A társaságnak 80 különböző stádiumban lévő szélerőmű-beruházása van Csehországban, 150-220 megawatt tervezett kapacitással, amit 2020-ban 1000 megawattra kívánnak bővíteni.

Kelet-Európa egyelőre még le van maradva a szélerőművek építésében nyugati szomszédai mögött: az európai szélenergia szövetség (EWEA) adatai szerint az unió kelet-európai tagországai közül Lengyelországban, Csehországban és Bulgáriában volt a legnagyobb a szélenergia-termelő kapacitás 2007 végén, 276, 116 és 70 megawatt. Ezzel szemben a szélenergia hasznosításában Európában és világméretekben is világelső Németországban 22 ezer, Spanyolországban 15 ezer megawatt szélerőművi kapacitás működik.