Nem hagyta jóvá a főváros a taxitarifák emelését

Vágólapra másolva!
A fővárosi kabinet megtárgyalta a személytaxi-tarifa emelésére tett javaslatot, de nem fogadta el a maximált áremelést. Felkérte a Gazdasági Bizottságot, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a taxis szervezetekkel alacsonyabb mértékű alapdíjemelésről. A taxis szervezetek által kért díjemelési javaslatot ugyanis nem tartotta megalapozottnak.
Vágólapra másolva!

A javaslat értelmében az alapdíj 66 százalékkal, a távolsággal arányos díj kevesebb mint 10 százalékkal emelkedne. Ebből elsősorban az alapdíj 300-ról 500 forintra történő emelését tartotta túlzó mértékűnek a városvezetés. Az egyeztetés során kiderült: öt taxis szervezet továbbra is egyetért a tervezett díjemeléssel.

A Gazdasági Versenyhivatal ugyanakkor Tiba Zsolt főjegyzőnek címzett, szeptember 10-én kelt észrevételében úgy foglalt állást, hogy a "tarifaemelést önmagában nem segítené a piacon tapasztalható anomáliák megoldását, inkább konzerválná a kereslet-kínálat egyensúlytalanságát". A versenyhivatal hozzáteszi: "a társaságok honlapjairól megismerhető tarifák, melyek még mindig alatta vannak a hatályos maximált tarifáknak, jelzik azt, hogy a jelenlegi maximált tarifákban is vannak még tartalékok. ebből következőleg a díjak nagysága tekintetében kétségbe vonható a közel 20 százalékos tarifaemelés szükségessége."

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a díjemelés mértékével egyetért, de teljesen új alapokra helyezett szabályozást javasolt.

A Főpolgármesteri Kabinet elsősorban e vélemények alapján úgy foglalt állást, hogy ebben a formájában nem javasolja a Közgyűlésnek a maximált tarifa emelését. Felkéri a Gazdasági Bizottságot, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a taxis szervezetekkel alacsonyabb mértékű alapdíjemelésről.