Senkinek nem kell a hazai búza

Vágólapra másolva!
Többezer tonna búza áll raktáron, és a hitelválság okozta keresletcsökkenés alacsonyan tartja az termény árát. A termelők attól félnek, hogy a búza eladhatatlan, ráadásul a hazai piacon egy becslés szerint 7,3 millió tonna a felesleg. A piacot a kivárás jellemzi.
Vágólapra másolva!

Tízezer tonna búzát, az egész idei termését kénytelen raktározni a szentesi Árpád Agrár Zrt. A társaságnál úgy vélik, a búza a jelenlegi körülmények között eladhatatlan. Kovács György növénytermesztési igazgató azt mondta, csak az egyik fő gond az alacsony ár, a tonnánkénti 28-30 ezer forint az elmúlt évi árnak mindössze a fele.

Kereslet híján

Gazdasági szakértők szerint a válság miatt csökkent a gabona iránti kereslet, az igazgató azonban ennél jóval élesebben fogalmazott: egész egyszerűen nincs is kereslet. Ennek nem lehet egyetlen kiváltó oka az, hogy idén valamivel több termett Magyarországon - írja a Délmagyarország.

Az Árpádnál abban bíznak, hogy rövid időn belül felértékelődik a gabona, különben nehéz lesz a következő esztendő. Arról azonban nincs információ, hogy a szakemberek mitől várják a helyzet megváltozását.

A Fiatal Gazdák a kereskedőkre mérgesek

Gémes László, a Fiatal Gazdák Országos Szövetségének alelnöke, Szegvár polgármestere szerint elsősorban nem a piac, hanem a kereskedői lobbi határozza meg az árat, a valódi gond az, hogy ezt a kormány beavatkozás nélkül tűri. A hazai kereskedők alacsony áron vásárolják fel és jelentős haszonnal adják tovább a gabonát külföldi partnereiknek. A kis gazdálkodók ezt a néhány hónapot valószínűleg nem tudják átvészelni, ellentétben a nagyobb társaságokkal, amelyeknek vannak tartalékaik, ezért egyelőre nem adnak el. A Nagymágocson gazdálkodó Horváth Gyula úgy véli, nem lehet egyebet tenni, mint várni.

Az esők előtt jó üzlet volt a búza

Kivételes helyzetben van viszont a többi társasághoz képest a vásárhelyi Hód Mezőgazda Zrt., 5500 tonna étkezési búzát takarítottak be még a nagy esők előtt, és azt azonnal jó áron sikerült is értékesíteni. A takarmányüzletág igazgatója, Tóth Attila azt mondta, a kukoricaválságban sem érintettek, hiszen nagyon kis mennyiségben vetettek.

A termés fele fölösleges

Az idei esztendő időjárása kedvező volt a gabonatermesztés szempontjából - véli Farkas Sándor, a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. elnöke. 16 millió tonna termett a hazai földeken, ebből 8 millió tonnára nincs szükség. Intervenciós támogatást mindössze 700 ezer tonna gabonára lehet kérni, így a fennmaradó 7,3 millió tonna egészen egyszerűen felesleges - írja a Délmagyarország.

A pénzügyi válság miatt ebben a termékben a befektetők sem látnak fantáziát, valószínű, hogy a következő aratáskor még mindig raktáron lesznek az idei készletek - akkor majd fillérekért lehet megvenni. A Kinizsinél a búza kilencven százaléka és az összes kukorica raktáron maradt.