Nagyot kaszált a Teva

Vágólapra másolva!
A Magyarországon is jelen levő izraeli Teva Pharmaceutical Industries gyógyszergyárcsoport - a világ vezető generikus (utángyártott) gyógyszergyártója -,csütörtökön 599 millió dolláros adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről egyszeri tételek nélkül, 14 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.
Vágólapra másolva!

Ez jelentős fordulat az első félévi profitcsökkenés után, pedig erősen, 38 százalékkal növelték a kutatási-fejlesztési kiadásokat, 194 millió dollárra.

A nettó bevétel 20 százalékkal újabb negyedéves rekordra, 2,842 milliárd dollárra emelkedett. Különösen sikeres volt az észak-amerikai értékesítés, amely a bevétel 60 százalékát hozza: a tavalyi harmadik negyedhez képest 23 százalékkal 1,614 milliárd dolláros rekordra nőtt. Az európai értékesítés 10 százalékkal 685 millió dollárra gyarapodott.

Az első félévben az Egyesült Államokban 2,873 milliárd dollár, Európában 1,429 milliárd dollár volt a csoport gyógyszer-értékesítése, rendre 19 százalékkal, illetve 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A csoport számára leggyorsabban növekvő piac Franciaország, Magyarország, Lengyelország és Csehország volt.

Riválist vásárolnak fel

Júliusban közölték, hogy a Teva 7,46 milliárd dollárért és mintegy 1,5 milliárd dollár adósság átvállalásával felvásárolja amerikai riválisát, a generikagyártó Barr Pharmaceuticals Inc.-et. Az ügyletet ez év végéig zárják.

A Teva az európai jelenlétét és amerikai piacvezető szerepét akarja erősíteni a felvásárlással. A vételár 42 százalékos felárat tartalmazott a Barr előző tőzsdei záróárához képest.

A Barr jelenleg ötödik az Egyesült Államokban a receptköteles generikus gyógyszerek piacán, a Teva jelenleg 20 százalékot fed le abból a piacból. A felvásárlással a Teva - reményei szerint - 2012-ig már 30 százalék körülire tudja emelni részesedését az amerikai piacon.

Magyarország az európai központ

A Teva fő európai gyártóbázisa jelenleg Magyarország. A Teva tavalyi éves beszámolója szerint a csoport a negyedik számú gyógyszergyártó, a harmadik számú nagykereskedő és az első számú kórházellátó Magyarországon. A beszámoló szerint a Teva hasznára fordította a megkezdett, a költségek csökkentését célzó egészségügyi reformokat, és növelte piaci részarányát.

A Teva csoporthoz Magyarországon a Teva Magyarország Zrt., a gyártással foglalkozó Teva Gyógyszergyár Zrt. - ez az 1995-ben megvásárolt, volt debreceni Biogal gyógyszergyár, amely 2005. novemberben, 7 milliárd forint beruházással gyógyszeralapanyag-üzemmel bővült Sajóbábonyban -, a logisztikai és a gyógyászati segédeszközök üzletég, és a 2000-ben felvásárolt Humantrade Kft. csoport tartozik, amelynek tagja a Humantrade gyógyszer-nagykereskedelmi cég, a Human Zrt. és a Humanpharma gyógyszergyárak.