Kínai céghez kerülhet a recski rézbánya

Vágólapra másolva!
Pályázati úton értékesíteni a Mecsek-Öko Zrt. a recski színesfémbányát, méghozzá minimum 4,6 milliárd forintos kikáltási áron. Mivel minél magasabb áron szeretnék, ha a bánya új gazdára találna, a pályázat lezárásának nincs konkrét időpontja. Ennek elleneére egyes információk szerint az öt pályázóból csak egy maradt versenyben.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi nyílt kétfordulós pályázati eljárás keretében hirdette meg a Mecsek-Öko Zrt. a Recsk II. színesfémérc-bányaüzemhez tartozó bányatelek, illetve a tulajdonában lévő ingatlanok és létesítmények értékesítését - írja a Napi Gazdaság.

A kiírás értelmében adásvételi szerződést, illetve bérleti és opciós adásvételi szerződést kötnek a nyertessel. Eladás esetén az elvárt vételár - áfa nélkül - legalább 4,6 milliárd forint.

Az eljárás alap-, ajánlati szakasza lezárult, jelenleg a tárgyalásos szakasznál tartanak, ám ennek lezárására nincs konkrét időpont meghatározva, hiszen a cél a lehető legjobb feltételek elérése - tudta meg a Napi Száraz Gábortól, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivőjétől, aki nem kívánta kommentálni azt az egyik megyei lapban megjelent hírt, hogy az öt pályázóból csupán egy kínai konszern maradt versenyben.

Száraz Gábor szerint nagyban függ az elérhető ár a rézár világpiaci mozgásától, ami meghosszabbítja a tárgyalásokat, hiszen mind az eladó, mind a vevő a saját szempontjából legkedvezőbb feltételeket keresi. A megcsappant nyersanyagok iránti kereslet és az emiatt alacsony nyersanyagárak ebből a szempontból nem biztosítanak jó körülményeket a bánya jó áron történő értékesítéséhez.

Bérelni is lehet

Az ajánlattevőnek lehetősége van azonnali egyösszegű vásárlásra vagy a szerződéskötéstől számított legfeljebb ötéves bérleti/opciós időszakot követő vásárlásra.

Bérleti szerződés esetén a minimálisan elvárt díj az első évben nettó 100 millió forint, a második évben 200 millió forint, a harmadik évtől kezdődően pedig évi 500 millió forint. Az opció fennállása vagy a bérlet idején a vevőnek, illetve a bérlőnek vállalnia kell, hogy a bányászati jog tulajdonosa, a Mecsek-Öko számára - a kötelezően előírt műszaki szolgáltatásokért - a bérleti díj 10 százalékának megfelelő költségtérítést fizet. A vételáron felül a vételtől számított 6-20 évben a vevő a réz világpiaci árától (londoni fémtőzsdén jegyzett ártól) függő jutalékot is köteles fizetni.