Részvénytársasággá alakítanák az állatkertet

Vágólapra másolva!
Egy tanulmány szerint hatékonyabban működhetne és jobban fejlődhetne a Fővárosi Állat- és Növénykert, ha részvénytársasággá alakulna, vagy fuzionálna a Vidámparkkal. Az ötletekből főpolgármester-helyettesi javaslat lett, melyet hétfőn tárgyal a Főpolgármesteri Kabinet. A frakciók még nem látták.
Vágólapra másolva!

Költségvetési intézmény helyett a jövőben gazdasági társaságként, nonprofit részvénytársaságként működhetne a fővárosi állatkert, amelyet ezután akár össze is vonhatnának a Vidámpark zrt.-vel - tudta meg az MTI fővárosi képviselőktől szombaton.

Tájékoztatásuk szerint a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn tárgyal az Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslatról, amely megállapítja, hogy a részvénytársasági átalakulást és a vidámparkkal közös fejlődést már az intézményvezető főigazgatói pályázata is tartalmazta.

A nonprofit részvénytársasággá alakulás előnyei között említi a főpolgármester-helyettes a kedvezőbb adózást és illetékfizetést, a továbbtársulási, a hitelképességi és a pályázati lehetőséget, valamint a rugalmasabb gazdálkodást.

A hátrányok között szerepel, hogy jelentős anyagi és adminisztratív teherrel jár egy költségvetési szervezet jogutód nélküli megszüntetése. Újra kell gondolni a szerződéseket, a dolgozók számára bizonyos szempontból előnytelen lehet a közalkalmazotti státus megszüntetése, az igazgatóság és a felügyelőbizottság működése pedig sok pénzt igényel.

A társasági átalakítással összefüggésben az állatkert vezetősége tanulmányt dolgoztatott ki egy gazdasági-pénzügyi tanácsadó céggel, amelynek javaslatai között van a jelenlegi működés részvénytárasági keretek közt történő folytatása és fúzója a vidámparkkal is. Ez várhatóan tíz-tizenöt százalékos költségmegtakarítással járna.

Hasonló megtakarítást eredményezne, ha az állatkert eszközeit és a tevékenységeket a Vidámpark zrt.-be apportálnák. A negyedik lehetőség egy négy-hat év alatt megvalósítható állat-növénykert- és élménypark-program, amely a Vidámpark más helyszínen megvalósuló korszerű, piaci fejlesztését is feltételezi. A jelenlegi területen sem az állatkert, sem a Vidámpark nem fejleszthető.

Az új társaság bevétele az önkormányzati támogatásból és a saját bevételekből, a belépődíjakból, a bérleti díjakból, a reklámbevételekből és a szponzori támogatásból állna. Azzal számolnak, hogy az új fejlesztésekkel megállíthatják az évek óta tartó kedvezőtlen tendenciát, az eladott belépőjegyek számának csökkenését. Egyébként 10,6 százalékos jegyáremelésekkel számolnak a következő években.

A főpolgármester-helyettes javaslata még nem került a várost irányító MSZP-SZDSZ-frakció elé, és nem foglalkozott vele a kulturális bizottság sem, de a Vidámpark elköltöztetésének lehetősége régóta foglalkoztatja Budapest vezetőit, mert szűk az állatkert területe, nem tud merre terjeszkedni.

A Vidámpark számára új helyszínként a Népliget külső zónája vagy a Rákosrendező jöhetne szóba - tudta meg az [origo] korábban Z. Halmágyi Judit építésztől, a budapesti közgyűlés Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottságának tagjától. A fővárosi képviselő tájékoztatása szerint mindkét érintett intézmény támogatja az elképzelést, melynek alapfeltétele, hogy az Állatkerti körút alatt megépüljön a helyi parkolási káoszt megszüntetni hivatott mélygarázs.