Utolsók vagyunk a foglalkoztatási rangsorban

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban 3,5 millió munkahely jött létre 2007-ben, ez 1,6 százalékos bővülés. Magyarországot kivéve minden tagállamban növekedett a foglalkoztatás, nálunk 0,1 százalékkal csökkent - írja a Népszabadság a tavalyi adatokat elemezve. Mindez azért aktuális, mert az Európai Bizottság a megmaradt korlátozások eltörlését sürgette a munkaerő-áramlás szabályozásában.

A szabad munkavállalás alapvető jog az EU-ban, de például a magyarok esetében Németország, Ausztria, Dánia és Belgium fenntart még akadályokat. Magyarország elsősorban Romániával és Bulgáriával szemben korlátozta a szabad munkavállalást. A statisztikák szerint tavalyhoz képest idén továbbromlott Magyarországon a foglalkoztatottság.

A KSH szerint 2008 július-szeptemberében a 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 924 ezer volt, ami 23 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A nemzetközi összehasonlításban használt 15-64 éves korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 57,3 százaléknak felelt meg, ami 0,4 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.