Soron kívül vágott kamatot a svájci jegybank

Vágólapra másolva!
Csütörtökön rendkívüli ülésen a három hónapos Libor kamat 100 bázispontos csökkentéséről döntött Svájc jegybankja. A kamatsáv így 0,5-1,5 százalék (Svájcban nem alapkamat van, hanem jegybanki célsáv), a jegybank Libor-célja (ami a londoni bankok átlagkamata) 1 százalék.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Ez a legnagyobb csökkentés 2000 óta, mióta az SNB (Svájci Nemzeti Bank) rendelkezik hátrom hónapos bankközi kamatcéllal.

A pénzintézet azzal indokolta döntését, hogy az ország gazdaságát a vártnál jobban megviseli a válság, és romlanak a makrogazdasági kilátások. - írja a Bloomberg.

Az SNB "nagylelkű és rugalmas" támogatást ígért a nemzeti devizának, mivel a nem várt kamatvágás következtében a frank gyorsan gyengülhet.

Az elemzők nem számítottak a lépésre, amit hűen tükröz Holger Schmiedingnek a Bank of America vezető európai gazdaságelemzőjének kommentárja: " Hatalmas lépés és nem kisebb meglepetés" - fogalmazott a szakember Londonban. - "A nemzetközi pénzügyi környezet fokozatosan és következetesen romlott az elmúlt napok során. Valószínűleg a következő hónapokban a jegybank kitart a célja mellett, hogy hangsúlyt adjon mai lépésének."