Fán maradt az almatermés hetede

Vágólapra másolva!
A becslések szerint százezer tonna alma maradt a fán az idei értékesítési nehézségek miatt. Ez az idei megtermett mennyiség hozzávetőleg 15 százaléka. Nyáron 25 ezer tonna meggyet sem szedtek le.
Vágólapra másolva!

Bár végleges adatok csak december végén lesznek, az már tényként vehető, hogy az országban termett 670 ezer tonna almából 100 ezer tonnát nem szüreteltek le, ott ment tönkre a kertekben - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője sajtótájékoz.

Szigeti Zoltán, az Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezető-igazgatója elmondta: a cég osztrák tulajdonosainak egyetértésével és segítségével a tervezett 150 ezer tonna almával szemben 228 ezer tonna vásárolt és dolgozott fel. A gyümölcsből készült sűrítmény elhelyezésére külföldön bérelnek raktárakat. A többi gyümölcsöt betárolták, vagy étkezési almaként értékesítették.

A fán maradt 100 ezer tonna alma értékmentésére is lett volna lehetőség, ha "a magyar tulajdonú ipari feldolgozók is partnerek lettek volna a felvásárlásban és nem törik le az árakat" - mondta Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója. Az Agrana a megállapodásban rögzített 21 forinton felüli kilogrammonkénti árat három hétig tartotta, majd a magyar feldolgozók árletörő szerepe ellenére a szezon végén is többet fizetett 3-4 forinttal a termelőknek, hogy veszteségeik mérsékléséhez hozzájáruljon.

Jakab István hozzáfűzte, hogy a nyáron 25 ezer tonna meggy is a fán maradt, sőt a többi gyümölcsféle negyedét sem szüretelték le a termelők az alacsony értékesítési árak miatt. Szerinte "ez jelzi, gond van a gyümölcstermesztési ágazatban, éppen ezért kezdeményezik, hogy januárban az érdekeltek üljenek tárgyalóasztalhoz a minisztériumban a problémák rendezése céljából". Ez azért is különösen fontos ez, mert az eddigi termelői támogatások úgynevezett deminimis kerete kimerült, a jövő évtől ilyen módon nincs lehetőség az értékesítési nehézségek enyhítésére.