Gazprom-ígéret Ausztriának

Vágólapra másolva!
Az osztrák fogyasztók bizton számíthatnak a Gazprom által szállítandó orosz gázra a tél folyamán - ígérte meg az orosz energetikai konszern szóvivője egy csütörtöki bécsi sajtóbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

Szergej Kuprijanov egyidejűleg megjósolhatatlannak minősítette, hogy milyen eredménnyel végződnek a gázszállításokról kezdett orosz-ukrán tárgyalások. Érzékeltette, hogy ha Ukrajna tartja magát a hosszú lejáratú tranzitszerződéshez, akkor probléma nem keletkezhet az európai ellátásban, elvégre a Gazprom fizet a vezeték használatáért. Ráadásul január elsejétől az Ukrajnának történő gázszállítást is hosszú távú megállapodásnak kell szavatolnia, ám ennek feltétele az, hogy Kijev kiegyenlítse a fennálló 2,27 milliárd eurós tartozását.

Végleges megoldás még nem született, de legalább a közvetítő kereskedőként ténykedő RosUkrEnergo céggel folytatott régi keletű vitát sikerült kiiktatni. A jövőben a Gazprom ugyanis közvetlenül az ukrán Naftogaznak szándékozik szállítani. Az orosz óriásvállalat bízik abban, hogy az év végéig az összes akadályt el tudják hárítani az útból, és a szerződés tető alá kerülhet.