Nem drágul a gáz áprilistól

Vágólapra másolva!
A gáz ára nem emelkedik április 1-jén Magyarországon - közölte Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter szerdán Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva.
Vágólapra másolva!

A forint-dollár árfolyam alakulása ugyan indokolttá tenné az áprilisi emelést, mégis a gázár változatlanul hagyása mellett döntött, mert arra számít, hogy a forint árfolyama erősödni fog, illetve a gáz világpiaci ára a következő negyedévben csökken.

Molnár Csaba elmondta: a kormány szerdán döntött arról, hogy Magyarország nagyprojektként benyújtja az Európai Bizottságnak az M0-s déli szektorának 120 milliárd forint értékű beruházását jóváhagyásra. Ennek keretében többek között új Duna-híd épülne, illetve kétszer háromsávosra bővülne az M0-s körgyűrű déli szektora.

A kormányszóvivői tájékoztatón a miniszter hangsúlyozta: az energia, a közlekedés szektorban lévő fejlesztések jelentős megrendelést adnak az építőiparnak, és hozzájárulnak a munkahelymegtartáshoz, munkahelyteremtéshez.

Molnár Csaba kiemelte: az energiaszektorban folytatódnak a gáztárolók kapacitásának bővítésére irányuló beruházások. Hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a Nabucco gázvezeték megvalósításában, egyúttal érdekelt a Déli áramlat gázvezeték megépítésében is.

Utalt arra, hogy még a parlament tavaszi ülésszakán benyújtják a Paksi Atomerőmű kapacitásának bővítésére irányuló javaslatokat elvi jóváhagyásra. Újságírói kérdésre közölte: a 2020-as évek elejére tervezett atomerőművi kapacitásbővítéskor nem számolnak költségvetési forrással.

Az útépítésekről szólva Molnár Csaba elmondta: az idén 320 kilométer gyorsforgalmi úton folyik a munka, vagy kezdődik meg a kivitelezés. A 1-2 számjegyű főutak esetében 28 kilométer új főúti szakasz átadása várható ebben az évben, illetve 200 kilométer hosszan erősítik az útburkolatot. A regionális operatív programokban zajló útfelújítások révén 158 szakaszon 900 kilométeren fejeződnek be a kivitelezési munkák.

Kérdésre válaszolva Molnár Csaba elmondta: a 2007-2013 közötti időszakban a IV és az V-ös páneurópai vasúti korridorok fejlesztésére 500 milliárd forint áll rendelkezésre a Közlekedési Operatív Programban. Az MTI-nek a közösségi közlekedési tarifák alakulására vonatkozó kérdésére Molnár Csaba közölte: vizsgálják a tarifákat, egyelőre nem született döntés ezek megváltoztatásáról.