Börtönbe vitték Madoffot

Vágólapra másolva!
A csütörtöki bírósági tárgyalás után őrizetbe vették Bernard Madoffot, a gazdaságtörténet egyik legnagyobb csalóját.
Vágólapra másolva!

Madoff előzőleg 11 vádpontban - köztük többrendbeli pénzmosásban és csalásban - vallotta magát bűnösnek. A bíró ezután rendelte el az eddig 10 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekező Madoff megbilincselését. Denny Chin bíró júniusban hirdet ítéletet a büntetőperben, amelyben Madoff az egyetlen vádlott. (Bár a hatóságok hangsúlyozzák, hogy további felelősök után kutatnak.)

A Bloomberg hírügynökség szerint nehezen felbecsülhető, hogy a közel ötezer károsult mennyi pénzt vesztett Madoff befektetési cégei miatt. Becslések szerint az elmúlt évtizedekben 170 milliárd dollár folyt keresztül a csaló vállalkozásin. Madoff tavalyi beismerésekor 50 milliárd dolláros kárról beszélt, ám a Bloomberg most már inkább 65 milliárdra teszi az eltűnt vagyon értékét.

Madoff rokonait eddig nem vonták be az eljárásokba, jóllehet több hozzátartozója is cégeinél dolgozott. Bernard Madoff korábban a technológiai tőzsde, a New York-i Nasdaq élén is állt. Az ügy károsultjai között van Steven Spielberg Oscar-díjas rendező és a Nobel-díjas Elie Wiesel alapítványa, valamint számos egyetem és magánbefektető.