Vágólapra másolva!
A pénteken zárult brüsszeli EU-csúcsértekezleten egyetértettek abban, hogy meg fogják kétszerezni, vagyis 25 milliárdról 50 milliárd euróra fogják emelni az unió válságkezelő alapját, amely az euróövezeten kívüli EU-tagok megsegítésére szolgál fizetési nehézségek esetén.
Vágólapra másolva!

A résztvevők "üdvözlik az Európai Bizottság azon szándékát, hogy javaslatot tegyen a megkétszerezésre" - fogalmaztak a záró nyilatkozat megszövegezői.

Az állam-, illetve kormányfők tanácskozásán - korábbi, egybehangzó tájékoztatások szerint - széles körű egyetértés volt abban, hogy ez a lépés helyes, de tapasztalható volt némi bizonytalankodás is abban a tekintetben, hogy ezt az emelést már most elhatározzák-e.

Tavaly ősszel Magyarország és Lettország már részesült ebből az alapból, 6,5 milliárd, illetve 3,1 milliárd euró erejéig. Az EU-alapot éppen ezért növelték az eredeti 12 milliárdról 25 milliárd euróra. Jelenleg Romániának van ilyen támogatási igénye, és folytat erről tárgyalásokat.

Az EU-országok vezetői abban is megállapodásra jutottak, hogy 75 milliárd euróval hajlandóak hozzájárulni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatási keretének bővítéséhez. A tervek szerint az IMF-keretet is meg akarják duplázni, 250-ről 500 milliárd dollárra. Erről a fejlett és feltörekvő húsz vezető ország (G20) londoni tanácskozásán lesz szó, április elején.