Vágólapra másolva!
Új kategóriákat állapított meg az Európai Bizottság arra, hogy az Európai Unióban melyek minősüljenek természeti hátránnyal sújtott mezőgazdasági területnek. Brüsszel célja, hogy ezentúl célzottabb támogatások juthassanak az ilyen területek fejlesztésére.
Vágólapra másolva!

Tudományos szakértők segítségével az EU végrehajtó szerve nyolc kritériumot állított össze a talajjal és az éghajlattal kapcsolatban. Ez jelentősen egyszerűsíti a jelenlegi rendszert, amelyben több mint 100, igen különböző nemzeti kritérium alapján ítélik meg azt, hogy egy-egy terület jogosult-e a kedvezőtlen helyzetű térségeknek járó kifizetésekre.

A nyolc kritérium: alacsony hőmérséklet, hőstressz, a talaj vízelvezető képessége, a talaj állaga és kövessége, a talajréteg vastagsága, a talaj kémiai tulajdonságai, a talaj vízegyensúlya és lejtése.

A bizottság a későbbi viták elkerülése érdekében arra kérte az EU-tagállamokat, hogy nemzeti adataik felhasználásával végezzenek szimulációkat a tervek szerint öt év múlva induló rendszeren.

A felülvizsgálat nem vonatkozik a hegyvidékekre, amelyekre már van közös objektív kritériumokon alapuló osztályozás, illetve a különös hátrányokkal rendelkező térségekre - mint a szigetek és part menti területek -, amelyek helyzete sajátosnak minősül, így nem kategorizálható.