Vágólapra másolva!
Súlyos járvány esetén deflációt és még mélyebb recessziót okozhat a brit gazdaságban az új influenzavírus - áll egybehangzó londoni elemzésekben. A legrosszabb esetben a britek 50 százaléka fertőződhet meg, ami 7,5 százalékos gazdasági visszaeséssel járna.
Vágólapra másolva!

Az Ernst & Young könyvvizsgáló és tanácsadó cég Item Club nevű gazdasági kutatóintézete hétfőn Londonban megjelent elemzésében azt írta: az idei naptári év egészében a brit hazai össztermék (GDP) 4,5 százalékos csökkenésére számít.

Ez eleve jóval pesszimistább előrejelzés, mint a kormány 3,5 százalékos visszaesést jelző becslése - és ha bekövetkezik, 1945 óta a legsúlyosabb éves recesszió lesz.

Ha azonban a H1N1 vírustörzs okozta megbetegedések országos járvánnyá terebélyesednek, az a kieső munka miatt további 3 százalékponttal ronthatja a gazdasági teljesítményt, vagyis akár 7,5 százalékos GDP-zuhanás is elképzelhető idén a brit gazdaságban - állítják a kutatók.

Az influenza hatására akár a jövő évi GDP-növekedés is semmivé lehet, sőt az Item Club leginkább burúlátó forgatókönyve szerint akár 1,2 százalékos zsugorodás is elképzelhető 2010-ben.

A tanulmány BBC által megszólaltatott egyik szerzője ugyan megerősítette, hogy a pénzügyminisztérium és a Bank of England intézkedései ugyan lassan stabilizálni látszanak a gazdaság helyzetét, de kijelentette, fennáll a veszélye egy újabb csökkenési periódus beköszöntének.

Nagy-Britanniában tavasszal bukkant fel a H1N1 vírustörzs, amely máris több tízezer megbetegedést okozott. Az egészségügyi hatóságok múlt heti legfrissebb összesítése szerint csak a megelőző egy héten 55 ezer új eset vált ismertté. A fertőzöttek közül eddig 29-en meghaltak.

A 60 milliós lakossághoz mérve Nagy-Britanniában a legnagyobb a fertőzési arány a világon. A kormány által megrendelt modellszámítások közül az egyik szerint akár a britek 30 százaléka is elkaphatja a kórt, és a halálesetek száma elérheti a 65 ezret - erre az esetre szól az Item Club 7,5 százalékos GDP-visszaesést mutató becslése.

Az Oxford Economics nevű, az oxfordi egyetemmel szoros kapcsolatban álló független gazdaságelemző csoport új prognózisa szerint megvan annak a kockázata is, hogy az új influenzavírus okozta járvány Nagy-Britanniát és a világgazdaság egészét deflációba sodorja. E kockázatot fokozza, hogy a járvány tetőzésének időszakába esnék a karácsonyi vásárlási szezon.

Az Oxford Economics e forgatókönyve alapján 2010 és 2012 között évi átlagban 1 százalékkal csökkennének a fogyasztói árak Nagy-Britanniában, és ez a cég is 7,5 brit GDP-zuhanást valószínűsít súlyos járvány esetére.