Bukszagyilkos iskolakezdés

Vágólapra másolva!
Az iskolakezdés évről évre emelkedő terheit idén súlyosbítja, hogy a munkáltatók által eddig adott beiskolázási támogatás közterhei jelentősen emelkedtek, így sok helyen meg is vonták, illetve jelentősen csökkentették ezt a támogatást. Nagyon érdemes előzetes piacfelmérést végezni, mert jelentősen eltérnek a tanszerek árai - nagyságrendbeli eltérések is gyakoriak -, és nem mindig a legolcsóbb eszközök beszerzése a leggazdaságosabb. Jó tudni, hogy az iskolák csak a nélkülözhetetlen, minden tanuló által használt eszközöket kérhetik a szülőktől, az esetleges extra eszközöket az intézménynek kell  biztosítania.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évben még rendelkezésére állt a munkavállalók nagy részének a beiskolázási támogatás, idén azonban a cafeteriát érintő megszorítások miatt 21 450 forintra csökkent az adómentes adható összeg, és sok munkaadó már nem is fizeti ki a szülőknek az egyébként is csak adható hozzájárulást, így még nagyobb gondot okozhat a szülőknek a tanévkezdés.

A "mindenből a legolcsóbbat" elve pedig nehezen követhető, az ár és a minőség sokszor egyenesen arányos, így a legolcsóbb kosarat összeállítók azzal szembesülhetnek, hogy a választott eszközök egy része használhatatlan vagy nagyon hamar tönkremegy. A leginkább pénztárcakímélő darabok megtalálása ráadásul annyi plusz idővel és (utazási-, benzin-) költséggel jár, hogy sokan inkább azok mellett az üzletek mellett döntenek, ahol egyébként is intéznék a heti, havi bevásárlást.

Akció és segítség és trend a boltokban

A nagyobb áruházak az akciók mellett több termékkörben (például tollak, hibajavítók, ollók, színes ceruzák, füzetborító) átlagárat is csökkentettek. Természetesen tömegével vannak márkás és különböző film- és mesefilm-szereplőkkel tarkított eszközök, alkalmazkodva a mai kedvencekhez. Még mindig dívik a Micimackó- és a Thomas-mánia, de rendkívül népszerűek például a High School Musical és a Hannah Montanás termékek, amik sokszor jóval drágábbak a márkátlan, egyszerűbb daraboknál, valamint a sajátmárkás termékeknél. A tavalyi évhez hasonlóan akad olyan áruház, ahol szakképzett pedagógusok segítenek a szülőknek.

Egy adott tantárgy oktatásához szükséges taneszköz és felszerelés olyan áru, amely nélkül az iskolai tanulmányok megkezdése és sikeres folytatása nem valósulhat meg. Az előző tanév végén vagy a beiskolázás előtt az iskolák többsége kiad egy jegyzéket tanulóknak a szükséges tanszerek és felszerelések listájáról. Amennyiben ez nem történt meg, a szülők megvárják az első tanítási órát, amikor a pedagógus elmondja, hogy milyen eszközöket kérnek egyes tantárgyak oktatásához, és mely eszközöket lehet ezek közül kölcsönözni.

A törvény értelmében a pedagógus - a minőség, típus és ár megjelölése nélkül - csak olyan ruházati vagy más felszerelés beszerzését kérheti a tanulótól, amely nélkülözhetetlen az általa tartott tanórai foglalkozáson való részvételhez, illetve a tanított tananyag elsajátításához, és amelyet a tanórai foglalkozáson egyidejűleg minden tanulónak rendszeresen alkalmaznia kell. "Az e körbe nem tartozó felszerelések biztosítása pedig az iskola feladata." Tájékoztatni kell a szülőket az iskolától kölcsönözhető tankönyvekről, taneszközökről és más felszerelésekről, valamint arról is, hogy az iskola milyen segítséget tud nyújtani a szülői kiadások csökkentéséhez.

Családi pótlék - 18 éves korig

A tanköteles kor eléréséig automatikusan jár a családi pótlék - közölte Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületétől (MSZOE). A tankötelezettség tavaly még 16 éves korig, idén már 18 éves korig tart. Ez azonban nem azt jelenti, hogy amikor a gyerek eléri ezt a kort, már nem jogosult a pótlékra, csak igényelni kell azt. Keszei kiemelte, hogy a szülők nincsenek tisztában azzal, hogy még a tanév során is érdemes igényelni a támogatást, mert két hónapra visszamenőleg is megkapják.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

A megszorítások miatt a szülők pénztárcája is egyre laposabb, ezért az MSZOE felhívja a szülők figyelmét arra is, hogy "a kiskorú tanuló szülőjének írásbeli nyilatkozatát be kell szerezni minden olyan óvodai, iskolai, kollégiumi döntéshez, amelyből a szülőre fizetési kötelezettség hárul." Amennyiben a szülő nemet mond, az óvoda, iskola nem követelhet semmilyen pénzt a szociálisan rászoruló gyermek szüleitől.

Listával a boltba

Egy elsős beiskolázása 8-10 ezer forinttól 20-25 ezer forintba is kerülhet, függően az adott iskola elvárásaitól attól, hogy a szülők mennyit képesek vagy hajlandóak elkölteni az eszközökre. Lehet venni feleslegesen, például 12 darabos színes ceruza készletet, bár az első évfolyamon csak a kék-piros ceruza használata javasolt. Egy elsős gyerek még nem feltétlenül tud megfelelően gondoskodni a tárgyakról, ezért érdemes átgondolni, hogy egy drága taneszköz elvesztése esetén is pótolni kell, csakúgy mint egy olcsóbb esetében.

Tanszerek árai (forintban)

Termék

Megapapír a Vámház körúton

Pirex a Mamut II-ben

Ápisz a Ferenciek terén

Tesco a Fogarasi úton

A5-ös füzet

70-430

50-330

56-245

19-339

Grafitceruza

80-140

50-440

43-95

7-62

Színesceruza készlet (12 darabos)

800-tól

520-1450

498-598

89-1343

Temperakészlet

890-től

1070-2320

1098

1099

Vízfestékkészlet (12-es)

660-tól

750-től

1198-3498

179-769

Zsírkrétakészlet (12-es)250-790

1610

195-385

99-399

A4-es rajzlapcsomag (10darabos)

60

80-150

59

39

Ecsetkészlet (3 darabos)

190

290-310

205

139-499

Iskolatáska

3000-9990

3990-29 990

7995-13 990

999-6990

Színes gyurma

460-540

420-490

425

199

Tompa hegyű olló

490

620

265-1098

105-822

Tolltartó

1000-3000

640-5390

385-3398

299-2990

Forrás: [origo]-gyűjtés

A nagyáruházakban minden kapható, ami szükséges lehet az iskolakezdéshez, az írószerektől a bútorokon és számítástechnikai eszközökön át egészen a kötelező olvasmányokig és a ruhákig. Akcióznak a bútorokkal és a számítógépekkel is például, ami csak közvetve kapcsolódik a szeptemberi tanévkezdéshez.

A különböző pedagógiai módszerrel dolgozó iskolák ugyanakkor különböző tanszereket kérnek. Egyes hozzávalókat tehát csak az iskola konkrét listája alapján érdemes megvásárolni. A boltokban kapható akciós csomagokat így nem feltétlenül éri meg megvenni, mivel tartalmazhatnak felesleges elemeket is.

A megkérdezett szülők nagy része idén is egy helyen veszi meg a felszereléseket, mivel nem érnek rá végigjárni az áruházakat vagy feleslegesnek tartják a mászkálást azért, hogy egy-két forintot spóroljanak. Míg az iskolakezdés előtt népszerűbbek a nagyáruházak, évközben többen választják a kisebb papírboltokat egy-egy termék beszerzésére.

Az [origo] több nagyvállalatnál is érdeklődött, hogyan viszonyulnak az iskolakezdési támogatáshoz. Az OTP Banknál valamennyi háztartásában családi pótlékra jogot adó, iskoláskorú gyermeket nevelő dolgozójának gyermekenként az adóév első napján érvényes havi minimálbér 30 százalékáig terjedő értékben - jelenleg 21 450 forint - elektronikus utalvány formájában iskolakezdési támogatást biztosít. A juttatás megilleti a tartós távollét miatt a statisztikai létszámból kivett, állományon kívüli munkavállalókat is.

A Mol nevében Somlyai Dóra, kommunikációs igazgatója elmondta: iskolakezdési támogatás választható tételként szerepel vállalatunk cafeteria rendszeri listáján, így a jogosult munkavállaló saját döntése alapján juthat hozzá a törvény adta keretekig. Az adókötelessé váló támogatás jövőre is választható lesz, ám a pontos feltételekről még nincs megállapodás. Az iskolakezdési támogatáshoz kapcsolódó adóváltozások hatásairól a Kollektív Szerződés dönt, az erről való tárgyalások ősszel kezdődnek - fogalmazott a Mol kommunikációs igazgatója.

A MÁV Zrt.-nél és a MÁV-csoport legnagyobb leányvállalatainál is cafeteria rendszer (Választható Béren Kívüli Javadalmazási (VBKJ) Rendszer) működik, melynek keretén belül a munkavállalók iskolakezdési támogatást is igényelhetnek. A támogatást utalvány formájában nyújtja a munkáltató. A támogatásra - a VBKJ keret terhére - minden munkavállaló jogosult. A MÁV Zrt.-nél 2009-ben mintegy 4000 fő választotta ezt a juttatási formát, bruttó közel 130 000 000 forint értékben. A MÁV-csoport szintjén ugyanez a szám mintegy 7000 főre nő, vagyis közel 236 000 000 forint értékben vették igénybe a vasutas munkavállalók az iskolakezdési támogatást.