Frissen vagy főzve kell csak a gyümölcs

Vágólapra másolva!
Megnehezíti a gyümölcstermesztők dolgát a piaci szabályozás. A tartósítóiparra már alig számíthatnak, mivel ennek a részlegnek jobban megéri importálni az alapanyagot. Maradnak a pálinkafőzők és a kisebb gyümölcslégyártók.
Vágólapra másolva!

Jó néhány kereskedő és viszonteladó törte le az idén egyes gyümölcsfajták árait. A friss étkezési szilva szezonjának közepén például több kereskedelmi vállalkozás egyetlen éjszaka felezte meg az árat. A FruitVeb Magyar Zöldség, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet becslése szerint a történtek miatt a termés legalább harmada a fákon, később alatta maradt - derül ki a Népszabadságból.

A nagyobb gyümölcsléüzemek többsége inkább importálja a sűrítményt, a velőt. Ezt ugyanis félkész termékként, hordóban az üzembe szállítva annyiért kaphatja meg, mint amennyit a magyar termelő a feldolgozásra szánt gyümölcséért szeretne kapni - írta le a helyzetet a lapnak Lux Róbert, a FruitVeb alelnöke.

A szakértő szerint az uniós szabályozás is besegít abba, hogy az addig legnagyobb tétel, az almasűrítés visszazuhant Magyarországon. Egy módosítás 2008-tól újraengedélyezte, hogy mesterségesen savanyíthassák a sűrítményt. Kínában csak édes almát termelnek és addig a magyar almával savanyították a sűrítményt, a mesterséges sűrítés azonban olcsóbb.

Sok magyar termelőnek tehát három helyett csak két lehetősége maradt: vagy friss gyümölcsöt forgalmaz, vagy pálinka lesz a termésből. Vigasz - még ha sovány is -, hogy itthon egyre népszerűbbek a jó minőségű pálinkák (sőt, a jó minőségű alapanyagért nemcsak a hazai főzdék versenyeznek, hanem Ausztriába is tekintélyes mennyiséget szállítanak).