Túl erős a braziloknak a reál

Vágólapra másolva!
Míg a világ számos országában a gyengülő deviza jelentett gondot a válság közepette, Brazíliában a nemzeti pénz túlzott erősödését próbálja megfékezni a kormányzat. Az IMF is a túlhevülés veszélyeire figyelmeztet.
Vágólapra másolva!

A brazil kormány nemrég bejelentette, 2 százalékos különadót vet ki a külföldi befektetésekre. Nem egyszerű bevételnövelésről van szó, bár természetesen a kabinet az adóból várható bevétellel is számol.

A lépés igazi oka a brazil gazdaságba ömlő "forró pénz" immár aggasztó mennyisége. A viszonylag stabil makrogazdasági környezet, a kiszámítható gazdaságpolitika, az erős belső fogyasztás és a nyersanyagárak emelkedése befektetők özönét vonzza Dél-Amerika legnagyobb országába.

Buboréktól félnek

Az óriási pénzbőség oda vezetett, hogy a Sao Pauló-i tőzsde irányadó indexe, a BOVESPA az idén 75 százalékkal, a 2008. október 27-i mélypontjához képest 125 százalékkal emelkedett. A brazil reál pedig majdnem 30 százalékkal erősödött 2009-ben a dollár ellenében, ami a legjobb teljesítménynek számít a főbb devizák között. A reál így megközelítette a válság előtt, tavaly júliusban regisztrált csúcsát. Mindez nemcsak az ország exportőreit érinti rosszul, de jelentős "buborék" kialakulásával is fenyeget.

Ettől tart a brazil kormány is, így az új adóval megpróbálja valamelyest lehűteni a szakadatlan emelkedéstől feltüzelt invesztorok lelkesedését. Guido Mantega pénzügyminiszter ugyanakkor jelezte, bár bíznak az intézkedés sikerében, készek további lépéseket tenni. Egyszersmind kijelentette, alaptalan a félelem, amely szerint az adó visszaveti majd a tőzsdei kibocsátások számát - emelte ki minapi tudósításában a Reuters.

Nem emel kamatot a jegybank

A kormány terveit a jegybank kamatpolitikája is segíteni látszik. A múlt héten a központi bank a Brazíliában rekord alacsonynak számító 8,75 százalékon változatlanul hagyta az irányadó alapkamatot, és a Bloomberg hírügynökség által idézett közleményében utalt arra, hogy jó ideig nem szándékozik emelni.

Teheti, mert a gyors gazdasági növekedést valószínűsítő előrejelzések dacára az inflációs várakozások egyelőre alacsonyak (a kormányzat 2011-re sem vár 4,5 százaléknál magasabbat). 2008 júliusában még 75 bázispontos kamatemelésre (12,25-ről 13 százalékra) kényszerült a jegybank a felpörgő fogyasztás miatti infláció visszaszorítása végett. Ezzel szemben idén szeptemberben már sorozatban hetedik hónapja lassult az éves pénzromlás üteme, ami Latin-Amerikában nem megszokott jelenség.

A gazdaság már növekszik

A recessziót már az idei év második negyedében maga mögött hagyta az ország. A legfrissebb becslések szerint jövőre 4,8 százalékkal bővül majd a brazil GDP, és a munkaerőpiacon is biztatóak a jelek. A hat legfontosabb nagyvárosi körzetben már csökken az állástalanok száma, a 7,7 százalékos legutóbbi adat az elemzőket is meglepte.

A kedvező trendek sem feledtetik azonban a túlhevülés veszélyét, amire friss jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is felhívta a figyelmet. A "Válság elhárítva - mi a következő lépés?" címet viselő, Latin-Amerika egészének kilátásait boncolgató dolgozatban az IMF éppen arra figyelmeztet, hogy a beáramló tőke és az ennek nyomán megerősödő pénz egy bizonyos határon túl már káros lehet a gazdaságra.

Vb, olimpia, olaj

Az ország számára nagy lehetőséget tartogat a 2014-es labdarúgó-világbajnokság, illetve - Rio de Janeiro révén - a 2016-os olimpia megrendezése. A két eseményhez nélkülözhetetlen infrastruktúra-fejlesztések vélhetően drágítják majd a beruházásokban érintett vállalatok részvényeit. Az esetleges túlköltekezés viszont komoly nyomást helyezhet Brazília államháztartására, ami akár maga után vonhatja a hitelkockázati besorolás rontását - áll az Equilor Befektetési Zrt. nemrég kiadott elemzésében.

Forrásokkal mindenesetre nem áll rosszul az ország: a 2007-ben a brazil partoktól nem messze felfedezett olajmezők vélhetően rövid időn belül a világ egyik legnagyobb olajtermelőjévé teszik. Alig másfél hónapja jelentették be, hogy némely lelőhely az eddig becsültnél is gazdagabb lehet, a kiváló minőségű könnyűolaj felszínre hozását csupán a mezők mély elhelyezkedése nehezíti.

Mérsékelt együtt mozgás a forinttal

A brazil reál egyike azon devizáknak, amelyeket feltörekvőnek neveznek, és amelyek mezőnyébe a forintot is sorolja a piac. E csoportosítás mögött az áll, hogy az erős nyugati piacgazdaságoknál kockázatosabbnak tartott országok pénzeiről van szó - ide tartozik még, egyebek mellett, a cseh korona, a lengyel zloty, a török líra, a dél-afrikai rand -, és árfolyamuk gyakran együtt mozog. Ha a befektetők kockázatvállalási hajlandósága nő, akkor keresletükkel fölfelé hajtják e devizák árfolyamát, míg ha a biztonságot keresik, adják őket, vagyis a gyengülésüket idézik elő.

Eltérések persze vannak az egyes devizák mozgása között, főként a kérdéses országok különböző makrogazdasági mutatóiból adódóan. A forint, például, a 2009 eleji helyzethez képest idén nem erősödött 30 százalékot a dollárhoz képest, csak 0,84-et. Míg a reál január és március között alig változott, áprilistól pedig stabilan erősödni kezdett, a forintnak ebbe az időszakba belefért egy drasztikus gyengülési periódus is. (Az árfolyamok alakulására természetesen az is hatott, hogy a dollár az idén nem volt jó formában, ez az euróval szembeni gyengélkedésén is látszott.)