Nem fizetett áfát 26 ezer tonna gabona után

Vágólapra másolva!
Nem vallott be 26 ezer tonnányi gabonaeladást az APEH-nak egy kereskedő, amivel kibújt 200 millió forint áfa megfizetése alól. A hatóság feljelentést tett.
Vágólapra másolva!

Kapcsolt ellenőrzés buktatta le azt az adózót, akinek bevallása szerint nem volt fizetni valója ám az általa kibocsátott számlák szerint csaknem 26 és félezer tonna gabonát értékesített. Az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága adócsalás megalapozott gyanúja miatt tett büntető feljelentést.

Általános forgalmi adó ellenőrzést végeztek a revizorok egy dél-dunántúli adózónál, aki bevallásaiban sem fizetendő sem pedig levonható áfát nem tüntetett fel.

Ugyanakkor egy kft-nél tartott vizsgálat arra derített fényt, hogy az adózó nagy összegű forgalmi adót tartalmazó számlákat bocsátott ki a kft-nek. A hiányos iratanyag ellenére a revízió azt is feltárta, hogy az adózó másoknak is számlázott különböző gabonafélék eladása után, de egyetlen esetben sem vallotta be az általános forgalmi adó összegeket és adófizetési kötelezettségének sem tett eleget.

Az adózó az ügyletekről, a partnerekről, a szállításokról, a gabonafélék adásvételéről csak homályos információkkal tudott szolgálni, konkrét eseményekre nem emlékezett.

A számlákon szereplő gabonafélék teljes súlya 26 425 tonnát tett ki, a be nem vallott és meg nem fizetett általános forgalmi adó összege 204 millió forint.

Mindezek alapján az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága büntető feljelentést tett különösen nagy értékre elkövetett adócsalás megalapozott gyanúja miatt.