Disneyland épül Sanghajban

Vágólapra másolva!
A 19 milliós Sanghajban építi fel negyedik Amerikán kívüli élményparkját a Disney. A bejelentés után a tervezett helyszín közelében drasztikusan megugrottak az ingatlanárak.
Vágólapra másolva!

Még négy-öt év, és elkészül a sanghaji Disneyland - adta hírül a kíni sajtó csütörtökön. A kínai kormány alig két héttel Barack Obama amerikai elnök látogatása előtt bólintott rá a projektre. A park területét 7-10 négyzetkilométeresre tervezik, a beruházás becsült értéke 25 milliárd jüan (680 milliárd forint).

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy a környező településeken hány embert fognak érinteni a kisajátítások, az átköltöztetés, de helyi sajtóértesülések szerint már decemberben megkezdődik az érintett ingatlanok felértékelése.

Másfél órával a bejelentés után a majdani Disney-park szomszédságában lévő 56 500 négyzetméteres földterületet a kikiáltási ár 264 százalékán, 1,2 milliárd jüanért (32 milliárd forint) adták el egy árverésen.

Hamarosan vegyesvállalatot alapít néhány sanghaji állami nagyvállalat és a Walt Disney Co. - közölte a sanghaji városi kormányzat külföldi befektetésekkel foglalkozó osztálya, hozzátéve, hogy a projekt kivitelezésének részleteiről már megkezdődtek az egyeztetések.

Tokió, Párizs és Hongkong után a sanghaji lesz a Disney negyedik élményparkja az Egyesült Államokon kívül. A kaliforniai központú amerikai cég parkjai eddig megszenvedték a gazdasági válságot, a pénzügyi év harmadik negyedében 19 százalékos visszaesést jelentettek.