Egyre nagyobb hátrányban a hazai gyógyszeripar

Vágólapra másolva!
Az iparágat érintő megszorítások miatt nemcsak új gyógyszeripari beruházásoktól eshet el Magyarország, hanem a már meglévő innovációs kapacitások is veszélybe kerülhetnek - állítják a Világgazdaságnak nyilatkozó piaci szereplők.
Vágólapra másolva!

"A magyar kormányzat felemásan viszonyul a gyógyszeriparhoz: bár stratégiai fontosságúnak tartja e területet, mindeközben a magyarországi gyógyszeripart érő megszorítások példa nélküliek egész Európában. Emiatt pedig hazánk nem befektetői célpont ezen a területen" - véli Leitner György, a GlaxoSmithKline ügyvezető igazgatója.

Az iparági szakértő szerint könnyítés ugyan, hogy a k+f kiadásokat le lehet vonni a 12 százalékos különadóból, de egyszerre az OEP hiányát is a cégekkel fizettetik meg. Szerinte nem elég a jó adókörnyezet, hanem kiszámítható iparági, fiskális és gyógyszertámogatásra lenne szükség.

Leitner elmondta, hogy a míg a világ igénye az oltóanyagok iránt rohamosan növekszik, a nem megfelelő környezet miatt Magyarország sorra esik el a kedvező lehetőségektől. "Pedig a 2006-ban átadott gödöllői vakcinagyár kiváló alapanyag a további fejlesztésre, ugyanis úgy építették meg, hogy könnyedén lehessen bővíteni."

"Kiemelten a magyarországi gyártókat sújtják a gyógyszeripari megszorítások és a kedvezőtlen jogszabályi környezet, akik emiatt hátrányos helyzetbe kerülnek a többi piaci szereplővel szemben" - mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs igazgatója.

Beke szerint cége üzleti eredményének mintegy hetede keletkezik Magyarországon, és a nettó eredményének nagy részét hazai beruházásokra fordítja, de az elvonások miatt erre kevesebb jut. A beruházások nagy része a debreceni biotechnológiai üzem létrehozására megy el.

Rózsa Iván, a Sanofi-Aventis/Chinoin kommunikációs vezetője azt emelte ki, hogy míg Európában 4-6 jogszabály korlátozza a gyógyszeripart, addig itthon ez a szám 15-16. Ezzel a szabályozó állam azt üzeni, hogy nem annyira fontos számára a gyógyszeripar fejlődése. Rózsa is beszámolt olyan esetről, amelyben egy Magyarországra tervezett beruházás végül mégsem itt valósult meg a rossz környezeti feltételek miatt.

Mint elmondta, a legnagyobb kihívás most nem is a befektetések idevonzása, hanem a már meglévő kapacitások megtartása. A kormányzat ugyan tett lépéseket a helyzet javítására, de ez nem elegendő. A gyógyszeripar ugyanis exportorientáltságából fakadóan a válságban és utána is húzóágazat lehet Magyarország számára - írja a Világgazdaság.