Lezárták a Sky Europe csődeljárását

Vágólapra másolva!
A Sky Europe csődeljárását lefolytató bíróság feleslegesnek ítélte a további próbálkozást, mivel a légitársaságnak nincs számottevő értékelhető vagyona, adóssága viszont hatalmas. Az egyik károsult cég máris kifogásolja az eljárás lezárását.
Vágólapra másolva!

A fizetésképtelenné vált szlovák-osztrák fapados légitársaság, a SkyEurope ellen indított csődeljárást december 21-én elegendő vagyon híján lezárták - derül ki a szlovák kereskedelmi közlöny kedden közzétett számából.

A csődeljárás beszüntetésének egyik oka az eljárási díj volt - közölte Pavol Adamciak bírósági szóvivő Pozsonyban a cseh CTK hírügynökséggel. Minél tovább tart az eljárás, annál nagyobb összegre duzzad az eljárási díj, és annál kevesebb esély nyílik a hitelezők kártalanítására. A csődeljárás beszüntetése ellen a hitelezők a hivatalos közlemény közzétételét követő 15 napon belül még kifogást emelhetnek.

A SkyEurope fizetésképtelensége ügyében csalás miatt ismeretlen tettes ellen tavaly szeptemberben büntetőfeljelentést tevő Bizon & Partners ügyvédi iroda részéről Juraj Bizon jogellenesnek nevezte a bíróság döntését a szlovák Sme napilap internetes kiadásában. Az iroda a légitársaság működésének beszüntetése előtt vásárolt repülőjegyeket.

A csődbiztos korábbi közleményei szerint a SkyEurope kintlévőségei 5,7 millió euró körüli összegre rúgtak, és az is többnyire utazási irodákkal szembeni behajthatatlan követelésekből állt.

A SkyEurope-ot 2001-ben alapították, terjeszkedését folyamatos hitelfelvételekkel finanszírozta, nem zárt egyetlen nyereséges évet sem. 2009 júniusától a társaság csődvédelem alatt működött, majd szeptember 9-én megindult a felszámolás, mert a bécsi és a prágai repülőterek megtagadták a társaság gépeinek kiszolgálását. A repülőtereknek mintegy 10 millió euróval maradt adós a légitársaság.

Az eljárás megindításakor mintegy 280 ezer eladott, de már igénybe nem vehető jegy maradt a vásárlók nyakán. A társaság mintegy 500 alkalmazottja pedig ki nem fizetett bérek miatt maradt hoppon. A vezetőség ellen nyomozást indított a szlovák és az osztrák államügyészség.