Új magyar-amerikai adóegyezmény született

Vágólapra másolva!
Megszületett az új egyezmény Magyarország és az Egyesült Államok között a jövedelemadóknál a kettős adóztatás elkerüléséről, és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról.
Vágólapra másolva!

A megállapodás fő célja az adóztatás szabályozása, a gazdaság szereplői számára az adóztatás kiszámíthatóvá tétele a kétoldalú kapcsolatokban. Hatálya a jövedelemadókra terjed ki.

Meghatározza, hogy egyes jövedelemfajták tekintetében melyik szerződő államnak milyen körben van adóztatási joga. Az egyenlő elbánás elvének alkalmazására épül a megállapodás. Lehetővé teszi mindkét szerződő állam számára a kölcsönös egyeztető eljárás kezdeményezését, ha azt érzékelik, hogy egyes adóztatási folyamatok nem felelnek meg az egyezmény rendelkezéseinek. A megállapodás biztosítja az illetékes hatóságok számára az adózással kapcsolatos információcserét.

Az új egyezmény a korábbi, 1979-ben megkötött megállapodást váltja fel. Az eltelt harminc év alatt bekövetkezett gazdasági és politikai változások, valamint Magyarország nemzetközi szervezetekben, különösen az OECD-ben való részvétele tette indokolttá, hogy az egyezmény helyébe új szerződés lépjen.

Az egyezményt csütörtökön Budapesten írta alá Oszkó Péter pénzügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete - derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

Az egyezményt a kormány az országgyűlés elé terjeszti. A parlament erről várhatóan még februárban dönt. Az új egyezmény a hatálybalépést követő naptári év január elsejétől alkalmazandó (2011. január 1.)