Egymilliárdos számlagyárra bukkantak Pécsett a vámosok

Vágólapra másolva!
A Vám- és Pénzügyőrség egymilliárdos pécsi számlagyárat számolt fel a napokban - közölte a hatóság szerdán. A számlagyárat működtető csaló, akit a pécsi köztemetőben fogtak el, 200 milliós kárt okozott a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

Számlagyárra bukkantak Pécsett a vámnyomozók. A hatóság munkatársai bűnügyi információk alapján tartottak házkutatást egy garázsban, ahol bélyegzőket, számlatömböket, valamint a számlagyár működésére vonatkozó egyéb bizonyítékokat találtak - mondta Bus Szilvia, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Parancsnokságának sajtófelelőse szerdán.

A számlagyárat működtető J. I. pécsi lakos az elmúlt három év során csaknem száz gazdasági társaságnak nyújtott segítséget azzal, hogy nem létező, vagy korábban megszűnt, illetve felszámolás alatt álló gazdálkodók nevében fiktív költségszámlákat állított ki. Ezekkel a vevők jogellenesen csökkentették fizetendő adójukat.

Számlák egymilliárdért

A számlagyár nagyságát jellemzi, hogy az elkövető huszonegy gazdasági társaság nevében, több mint egymilliárd forint értékben töltött ki fiktív számlákat, amelyek felhasználásával a befogadó cégek csaknem 200 millió forinttal rövidítették meg a központi költségvetést. A gyanúsított - tudomást szerezve a nyomozásról - elrejtőzött a hatóságok elől. Csaknem kéthónapos bujkálása során folyamatosan a tanúk befolyásolására törekedett, alkalmanként meg is fenyegette őket. Volt, akinek éles lőszert küldött. A vámnyomozók végül a pécsi köztemetőben fogták el.

A pénzügyőrség különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás és magánokirat hamisítás elkövetésének megalapozott gyanújával vette őrizetbe az elkövetőt őrizetbe vette, majd a Pécsi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Ha bűnössége bebizonyosodik, a bíróság akár nyolc év szabadságvesztéssel is sújthatja. A bűncselekménnyel okozott kár megtérülése érdekében a hatóság eddig 80 millió forintot zároltatott a számlákat befogadó cégek bankszámláin, s a nyomozás következő szakaszában további, hasonló intézkedések várhatóak.