Nehéz időszak előtt áll az euró a Bloomberg szerint

Vágólapra másolva!
A görög  problémák miatt az eurózónában nem várható kamatemelés, ami a közös uniós pénz további esését okozhatja. Az amerikaiak megtalálták azt a kínai programozót, aki betámadta a Google-t, a Mazda pedig nem ront rá a szenvedő Toyotára - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Még akkor is folytatódhat az euró mélyrepülése a dollárral szemben, ha az Európai Unió (EU) Görögország pénzügyi megsegítése mellett dönt - írja a Bloomberg, amely szerint a fekete leves még csak most jön majd az eurózónában.

Az amerikai hírügynökség írása szerint az eurókölcsönök kamatlába tavaly szeptember óta nem volt ilyen alacsony a dollárhoz viszonyítva. A két ráta közötti rés (a spread) fél százalékpontot esett ebben a hónapban, ami azt mutatja, hogy az elemzői várakozások szerint az Európai Központi Bank (EKB) mélyen tartja majd a kamatszintet.

A szakértők szerint Görögország, Spanyolország és Portugália is komoly költségvetési kiigazítás előtt áll, ami a recesszió folytatódását okozza majd, az EKB-nak így nem nagyon lesz más lehetősége, mint alacsony kamatszintekkel ellensúlyozni ezt a hatást. A tavalyi év csaknem egészében az volt a jellemző, hogy az euró jobban szerepelt a dollárnál, ha a többi vezető devizával szembeni árfolyamalakulást nézzük, de 2009 novemberének végén megváltozott a piaci hangulat: a dollár azóta több mint 8 százalékot erősödött a Bloomberg devizakosarával szemben, miközben az euró árfolyama csaknem 5 százalékkal ment le.

Újjabbal bővóültek azok a félelmek, miszerint Görögország és egyéb nagy európai államok nem tudják majd visszafizetni az adósságukat, egyes tagországpk ugyanis összetett pénzügyi termékeket használtak az adósságaik elrejtése érdekében - írja a Wall Street Journal (WSJ). Az amerikai lap szerint az európai államok által követett könyvelési trükköket azt hívta életre, hogy minden áron meg akartak felelni az uniós szabélyoknak, márpedig ezek legfeljebb 60 százalékos adósságrátát tesznek lehetővé.

A Financial Times (FT) hétfőn arról írt, hogy amerikai szakemberek megtalálták azt a kínai programozót, aki az alapanyagot szolgáltatta a Google elleni hackertámadásokhoz a pekingi illetékeseknek, a kínai kormánynak így nehéz dolga lesz, ha be akarja bizonyítani, hogy nem volt köze az amerikai cég elleni támadásokhoz. Egy 30 év körüli szabadúszóról van szó.

A japán Mazda Motor nem tervezi, hogy speciális kampányt indít a Toyota csalódott vásárlóinak elszipkázása érdekében - írja a Reuters. A Toyota márkanevét komoly kihívások érik, a végnek ugyanis különböző meghibásodások miatt tömegével kellett autóit visszahívnia az utóbbi hetekben. A Mazda visszafogottságát az magyarázhatja, hogy a Toyota-visszahívások által leginkább érintett amerikai piacon az autógyártónak csak 2 százalékos részesedése van.