Új adóbevételeket terveznek Ausztriában

Vágólapra másolva!
A kiadáscsökkentés mellett új adók bevezetésével szándékozik rendbe tenni a költségvetést az osztrák kormány - jelentették be kedden Bécsben. Az 1,7 milliárdos új bevétel mellett ugyanekkora kiadáscsökkentést terveznek.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre csak körvonalazódó osztrák szanálási tervek szerint a kiadáscsökkentés 60, a bevételnövekedés 40 százalékban járulna hozzá a hiány mérsékléséhez. Az 1,7 milliárd eurónyi új bevétel mellett a szövetségi kormány 1,7 milliárdos kiadáscsökkentést tervez, emellett 800 millió eurós takarékoskodást vár el a tartományoktól és az önkormányzatoktól 2011-ben. Adóemeléseket és a lakosság széles tömegeit érintő új adókat nem terveznek.

Mindez "kemény lesz" a lakosságra nézve - mondta mégis Werber Faymann kancellár. Néhány nappal korábban egy interjúban úgy fogalmazott: "nem drámai helyzetről, hanem felelős magatartásról" van szó.

A szociáldemokrata-konzervatív koalíció még tavaly ősszel is ellenállt az adóemelésnek és az új adók bevezetésének. Időközben azonban az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) balszárnya, majd az utóbbi hetekben Werner Faymann kancellár is egyre határozottabban lépett fel a központi bevételek növelése mellett. Egy úgynevezett banki szolidaritási adó bevezetéséről már február végén megállapodott a koalíció, de az adóbevételek további növelését Josef Pröll néppárti (ÖVP) alkancellár egészen a hét végéig elutasította.

A tervezett 1,7 milliárdos bevételből 500 milliót tenne ki az - egyelőre csak elvi alapon elfogadott - banki adó. További bevételi forrásokról még nem döntöttek. Az SPÖ korábban megszellőztetett elképzelései között szerepelt például az árfolyamnyereség-adó kiterjesztése és az ÖVP részéről is támogatott pénzügyi tranzakciós adó.

A kiadási oldalt illetően határozottabb elképzelésekkel rendelkezik a kormány. A legnagyobb mértékben, 3,5 százalékkal a költségvetés gazdasági, infrastrukturális és környezetvédelmi fejezete zsugorodik. Ehhez a fejezethez tartoznak egyebek között a vállalkozói és az agrártámogatások is.

A nagy vonalakban még januárban elfogadott, az őszig tovább finomítandó hároméves költségvetési keretterv összesen 5,8 milliárd eurós megszorítással számol. A kormány idén 4,7 százalékos költségvetési hiányt vár, jövőre 4 százalékra szorítanák le a deficitet, és 2013-ra csökkenne az euróövezetben előírt három százalék alá, 2,7 százalékosra. A januárban rögzített általános alapelvek között szerepelt például, hogy a konszolidációnak elsősorban kiadáscsökkentésekből kell származnia, de a foglalkoztatási, szociális szempontok és az igazságos újraelosztás elveinek figyelembe vétele mellett.