Kétmilliárd 1944-es dollárt követelnek magyarországi bankoktól

Vágólapra másolva!
Kétmilliárd dollárt és annak kamatos kamatait követelik hazai bankoktól holokauszttúlélő amerikaiak, miután a Magyar Államvasutakkal szemben is indult már per. Egyelőre öt magyarországi banktól követelnek pénzt, de lehet, hogy kibővül ez a szám - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Monico, Pavich és Spevack ügyvédi iroda keresetet adott be Chicagóban az ottani szövetségi bíróságon hazai bankok ellen. Az iroda ugyanaz, amelyik korábban a MÁV-ot is beperelte, kártérítést követelve a vállalat holokausztban játszott szerepe miatt.

A gyűjtőperben kétmilliárd dollárt és az 1944 óta számítandó kamatos kamatait követelik magyar, és Magyarországon jelen levő külföldi bankoktól. Az alperesek között magyar állampolgár nincs, de megnevezték a Magyar Nemzeti Bankot, az OTP Bankot, az Erste Bankot, az MKB-t és a Creditanstaltot (amelyet a Bank Austria vásárolt fel még korábban). A kereset nem zárja ki, hogy kiterjesszék a pert az 1944-ben működő többi bank jogutódjaira is.

A lap szerint csakúgy, mint a MÁV elleni perben, 1944-es árfolyamon, dollárban követelik a kártérítést, mai értékükre igazítva, de a nem vagyoni, büntető-kártérítés összegére a szöveg szerint később térnek vissza.

A beadványban úgy érvelnek, hogy a zsidóság kifosztása történt a bankok részéről: a holokauszt után visszatérők ugyanis nem találták a korábban a bankokban elhelyezett vagyonukat. Az egyik felperes apja a Magyar Országos Központi Takarékpénztár Banknál helyezte el a családi ékszert, amiről bizonylatot is kapott, de máig nem sikerült visszaszerezni azokat - írja a Népszabadság.