Visszakaphatják pénzüket az eredetvizsgálatra befizetők

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) visszatéríti a jogosult kérésére az időszakos vizsgálat keretében 2010. január 1. és február 18. között elvégzett előzetes eredetiségvizsgálat befizetett díját - közölte az NKH. A kérvényeket június 30-ig lehet benyújtani.
Vágólapra másolva!

Az eredetiségvizsgálatra befizetett díj visszafizetését az üzembentartó kérheti, aki kezdeményezte a vizsgálatot, amennyiben a jármű eredetiségvizsgálatának eredményét a közlekedési igazgatási eljárásban - például átíráshoz - nem használta fel - jelezte a hatóság.

A visszaigénylési kérelmet 2010. április 1. és június 30. között személyesen vagy postán lehet benyújtani. A határidőn túl benyújtott kérelmekre nem fizetik vissza a díjat. Miután az eredetiségvizsgálat eredményét 60 napig lehet a közlekedési igazgatási eljárásban felhasználni, a visszafizetésről legkorábban a vizsgálat napját követő 61. napon történhet döntés - jelzi a hatóság. Az NKH díj visszatérítési határozatát követően 15 napon belül fizeti vissza a díjat.

A visszatérítés összege megegyezik az eredetiségvizsgálat megfizetett díjával. Ha kijelölt vizsgálóállomáson történt a vizsgálat, a közlekedési hatóság által kiadott bizonylaton csak az eljárási díj 60 százaléka szerepel. Ettől függetlenül a közlekedési hatóság a vizsgálat teljes díját visszafizeti - tájékoztatott a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium még idén január 1-jén vezette be azt a rendeletet, amely szerint a 2006. január 1-jét megelőzően, Magyarországon újként vásárolt, törzskönyvvel rendelkező gépjárműveket - a műszaki vizsga keretében - kötelező eredetiségvizsgálat alá kell vetni. A rendelet február 19-én megszűnt, az új szabályok értelmében pedig, a korábbi rendelet által érintett, az eredetiségvizsgálatot február 18-ig elvégeztető autósoknak kompenzációt kell kapniuk. A visszavont jogszabály szerint a vizsgálatok összege, járműkategóriától függően 15-20 ezer forint körül volt.