Havi 610 ezret fizet Kocsis Istvánnak az OTP

Vágólapra másolva!
Több állami, illetve önkormányzati cég vezetője és korábbi állami vezető kapott százezres járandóságot tavaly tőzsdei magáncégektől, amiért részt vesznek igazgatóságokban, illetve felügyelőbizottságokban. Kocsis István BKV-vezér havi 610 ezer forintot kap az OTP-től, mert tagja a pénzügyi cég igazgatóságának is - közölte az RTL Híradó. Az adatok közzétételét egy tavalyi törvénymódosítás írta elő.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb tőzsdei cégek már közzétették az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjaiknak járó tiszteletdíjak összegét - közölte az RTL Híradó. Az adatok közlését egy tavalyi törvénymódosítás írta elő, de ez nem vonatkozik a tőzsdei cégek összes vezetőjére.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója havi másfél millió forint fizetést kap a közlekedési vállalat irányításáért. Ugyanakkor tagja az OTP igazgatóságának, amiért havonta 610 ezer forint tiszteletdíjat fizettek neki tavaly.

Havonta több mint 1 millió 130 ezer forintot kapott Kamarás Miklós, a MOL igazgatósági tagjaként. Kamarás a Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója is, az állami cégnél havi 3 és fél millió a fizetése.

Az olajipari vállalat felügyelő bizottságának elnöke Kupa Mihály egykori pénzügyminiszter, ezért valamivel több, mint másfél millió forintot fizettek neki 2009-ben havonta.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint Csányi Sándor, az OTP bank elnök-vezérigazgatója tavaly összesen csaknem 30 millió forintot kapott különböző tisztségeiért az OTP-től és a MOL-tól. Csányi milliárdos vagyonát elsősorban befektetéseinek köszönheti, e mellett az OTP igazgatósági elnöki posztjáért havonta 710 ezer forintot is kap. A MOL-tól csaknem 1 millió 800 ezer forint jár neki havonta, mert ő a társaság igazgatóságának alelnöke.

Vida Zoltán, a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. szakértője az RTL Híradónak azt mondta: az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok fizetése lehet nyilvános, hiszen ők jogi felelősséget vállalnak a cég működéséért. Az igazán nagy pénzeket az operatív irányításért felelős emberek kapják, de ezek nyilvánosságra hozatala nem érdeke a cégeknek - tette hozzá.