Hétfőn látogat Athénba az IMF-delegáció

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója delegációt küld Athénba, hogy tárgyalásokat kezdjenek a görög kormány képviselőivel egy lehetséges, többéves IMF-hitelprogramról.
Vágólapra másolva!

"A görög hatóságok kérésére beleegyeztem, hogy egy IMF-csapatot küldjek Athénba, amely a jövő hétfőn kezdi meg a tárgyalásokat a görög hatóságokkal" - jelentette be csütörtökön Washingtonban Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója.

Strauss-Kahn szerint a görögországi tárgyalások összhangban állnak az Európai Unió közös fellépésről szóló ajánlatával. Elmondta: a finanszírozás módja és a hitel nagysága az athéni eszmecsere függvénye.

Az eddigi ismeretek szerint az Európai Unió 30 milliárd eurós hitelkeretet állít össze, amelyet a Valutaalap 15 milliárddal egészít ki. Magyarország 2008 őszén 20 milliárdos csomagot kapott a két intézménytől és a Világbanktól.

A görög miniszterelnök Jeórjiosz Papandreu többször közölte, hogy valószínűleg az is elegendő lesz, ha összeáll a csomag és nem kell majd felhasználniuk semmit, mivel a segély léte is jelentősen olcsóbbá teszi a kötvénykibocsátást az állam számára.