Megalakulhat világ legnagyobb légitársasága - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Formálódik a világ legnagyobb légitársasága, elkelt a világ legnagyob alumíniumbányája, a németek és a franciák adják a legtöbb pénzt a görögöknek - derül ki a hétfői külföldi lapokból.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Vaultaalap képviselői és az uniós vezetők a görög segélycsomagról tárgyaltak a hétvégén és meg is született a megállapodás.

A pénzügyi mentőcsomag keretében 110 milliárd eurót kap Görögország, 80 milliárd eurót az eurozóna tagállamai biztosítanak, a fennmaradó 30 milliárd dollárt pedig az IMF biztosítja - derül ki a Wall Street Journalból. Az uniós hitelkeret legnagyobb részét Németország adja, 22,3 milliárd euróval, Franciaország 16,8 milliárddal száll be a görög csomagba, Olaszorság 14,7 milliárd euróval járul hozzá, Hollandia 4,7 milliárdot ad, a többi uniós állam pedig összesen 11,8 milliárdot dob össze.

Bár a piaci befektetők már a múlt hét óta a görög segélycsomag részleteire vártak, ám a hétvégi megegyezés egyelőre még nem nyugtatta meg az árfolyamokat. Hétfőn reggel az euró veszített értékéből, ami arra utal, hogy a befektetők nem biztosak abban, hogy a görögk kormány jóváhagyja a nagyon szigorú feltételekhez kötött, méretét tekintve a világon eddig egyedülálló hitel felvételét. A Bloombergnek Marc Faber, a világ egyik legismertett tőzsdeguruja azt nyilatkozta, hogy az euró gyenge maradhat, mert újabb segélycsomagokra lehet szükség.

Forrás: [origo]

A United egyesülnea Continentallal

Az amerikai piacon a legnagyobb légitársaságok között lévő UAL Corp és a Continental igazgatósága áldását adta az egyesülésre - írja forrásaira hivatkozva a Reuters. A meg nem erősített hírek szerint a két cég képviselői akár hétfőn bejelenthetik a 3,2 milliárd dollár értékű ügylettel a világ legnagyobb légitársasága jönne létre.

Az világ egyik legnagyobb alumíniumgyártója, a Norsk Hydro bejelentette, hogy megvásárolja a világpiaci szintén a legnagyobbak közé sorolt brazil Vale bányacég alumíniummal foglalkozó részlegeit. A 4,9 milliárd dolláros üzlet keretében egyebek mellett a Norsk Hydróhoz került a világ harmadik legjelentősebb bauxitbányája - foglalja össze az ügylet részleteit a BBC: