A görög parlament a forint irányáról is dönt

Vágólapra másolva!
A görög parlament elkezdi megvitatni az újabb megszorításokat, amelyek elengedhetetlen feltételét adják a nemzetközi mentőcsomagnak. Az eseményektől függően alakulhat az euró és ezáltal a forint sorsa.
Vágólapra másolva!

A múlt hét elején még a 263-as euró jegyzés környékén mozgott a forint árfolyama, majd a térségi devizákkal együtt jelentősen gyengült a görög adósságválság elmérgesedése miatt. A hét végére aztán az adósságrendezés körvonalazódó ütemtervének hatására valamelyest megnyugodtak a piacok, és a térségbeli devizák korrigálhatták az elszenvedett veszteségek egy részét. A forint árfolyama így 270 forint/eurós szint alatt stabilizálódott.

A forint árfolyamát a következő napokban is a görög válság alakulásával párhuzamosan változó nemzetközi befektetői hangulat határozza meg. Rövid távon akár erősödhet is a forint, hiszen a görög parlament már szerdán elkezdi megvitatni az EU-IMF támogatási csomaghoz kapcsolódó reformprogramot.

A görög csomag bejelentése végleges megoldást még nem nyújtott a déli válság megoldására, mivel a segítséget adó tagállamok döntéshozatalán még végig kell mennie. Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint "több hónapnyi huzavona után a hiszem, ha látom elv érvényesül Görögország megmentésével kapcsolatban", amíg nincs a pénz a görög állampapírokban, addig fennmarad a bizonytalanság.

Az elemző szerint a jelenlegi nemzetközi hangulat nem mutat egyértelmű irányt a forint kereskedésének, de az nem várható, hogy a múlt heti magasságba, 272,40 forint fölé kerüljön az euró. Sörös Csaba inkább mérsékelt emelkedést vár a 269-272-es sávon belül.

A hosszabb távú kilátásokat illetően nincs teljes egyetértés elemzői körökben. Főként az új magyar kormány várható deficitcél-módosítási törekvéseinek lehetséges hatásairól alkotott vélemények térnek el egymástól - írta reggeli összefoglalójában a DowJones hírügynökség.

Kedd délelőtt fél tizenegy után az eurót 269,53, a dollárt 204,66, a svájci frankot 187,99 forintért adták.