A szegényeken spórolna és fát rázna Schwarzenegger

Vágólapra másolva!
A jóltéi kiadások jelentős csökkentésére kényszerül Kalifornia, amely 19 milliárd dolláros deficittel küzd. Schwarzenegger egy kerti példával tette szemléletessé a megszorítások szükségességét, szerinte létráról már nem lehet gyümölcsöt szedni az amerikai államban, meg kell rázni az egész fát.
Vágólapra másolva!

Az államnak nincs más lehetősége, vissza kell vágni a jóléti kiadásokat - ezt mondta a BBC tudósítása szerint Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója, aki visszautasította, hogy adókat emeljenek a komoly költségvetési gondokkal küzdő amerikai államban. A jóléti kiadások megnyesése 1 millió szegényt hozhat nehezebb helyzetbe.

Kalifornia 19 milliárd dolláros költségvetési hiányt halmozott fel, a pénzügyek rendbetétele azért is különösen fontos, mert ez az amerikai állam önmagában a világgazdaság nyolcadik legnagyobb szereplője, azaz egy esetleges összeomlásnak nem csak helyi hatásai lennének.

Megrázná a fát a testépítő

Schwarzenegger tervei szerint mindenek előtt azokat a kiadásokat vennék vissza, amelyek a munkához jutást segítik, azaz a képzési és munkakeresési támogatások csökkenésére lehet számítani.

A kormányzó szerint a megszorításokra azért van szükség, mert a múlt hónapban 3 milliárd dollárral kevesebb adóbevétel keletkezett, mint amivel eredetileg számoltak, az adók emelése pedig tovább emelné a munkanélküliséget és visszafogná a kilábalást.

"Kaliforniának nincsenek könnyen leszedhető, lelógó ágakon levő gyümölcsei. Sőt, középmagasan, illetve magasan sincsenek már gyümölcseink. Annyit tehetünk, hogy elvesszük a létrát a fától, és megrázzuk az egész fát" - fogalmazott Schwarzenegger.

Ötletekből nem volt hiány

A kormányzó eddig megpróbálta elkerülni a jóléti kiadások megkurtítását, legalábbis erre utal, hogy az utóbbi hónapokban első haláásra vicces ötletekkel akarta leszorítani a hiányt.

Tavaly nyáron azt jelentette be, hogy internetes árverésekkelé segítik az állami költségvetés lyukainak betömködését, az Egyesült Államokban népszerű "garázskiárusítások" alkalmával 6000 terméket fognak értékesíteni.

Az idei év elején Schwarzenegger azt vetette fel, hogy a nehéz anyagi helyzetbe kerüt állam évi 1 milliárd dollárt is megtakaríthat azzal a tervvel, amely szerint Mexióban építtetnének és üzmeltetnének börtönöket az illegális bevándorlók fogadására. Az egykori testépítő egy sacramentói, nyílvános eseményen vetette fel ezt a spórolási lehetőséget, a kormányzó szóvivője azonban sietett leszögezni, hogy a bejelentés nem tekinthető hivatalos tervnek, csak egy ötletnek.