Több mint 33 milliárd forintot ér a BL-győzelem

Vágólapra másolva!
A gazdasági válság, valamint az angol és spanyol csapatok távolléte ellenére nőtt a BL-finálé értéke tavaly óta. Nagyobb bevételre számíthat a győztes, a rendező város és az európai gazdaság egésze is - állítja az UEFA egyik szponzora.
Vágólapra másolva!

Összesen 120 millió eurót - pénteki árfolyamon több mint 33 milliárd forintot - ér a győzelem a szombat esti Internazionale-Bayern München Bajnokok Ligája-döntőn - mutatta ki a MasterCard megbízásából készült tanulmány.

A végső győztes várható bevétele minden eddigi rekordot felülmúl, annak ellenére, hogy öt év után először nincs jelen a két legerősebb bajnokság - az angol és a spanyol - képviselője a döntőben - emelte ki az európai labdarúgó-szövetség hivatalos szponzorának megbízásából készült tanulmány egyik készítője, Simon Chadwick sportközgazdász.

351 millió eurós bevétel

A kutatás szerint a mérkőzés a teljes európai gazdaság számára mintegy 351,5 millió euró bevételt jelent, vagyis a gazdasági válság dacára várhatóan 41,5 millió euróval nagyobb gazdasági hatása lesz az idei BL-döntőnek, mint a 2009-esnek. A spanyol fővárosban működő vállalkozások 50 millió eurós bevétellel számolhatnak, amely elsősorban vendéglátásból, emléktárgyak értékesítéséből, növekvő reklámmegrendelésekből származik. (2009-ben, Rómában 45 millió eurós bevételt regisztráltak.)

A növekedés jelentős mértékben a döntő új időpontjának köszönhető: a szombat sokkal alkalmasabb az utazásra, mint a hét közepe. A meccs a becslés szerint összesen 120 ezer látogatót vonz majd a spanyol fővárosba. Márpedig a MasterCard tanulmánya szerint a bevétel jelentős részét a főként Németországból és Olaszországból érkező drukkerek utazási és szállásköltségei adják.