Araboké lehet az egyik amerikai óriásbank állami része

Vágólapra másolva!
Alacsony szinten van, ezért nem is vár elszabaduló inflációs ütemet az amerikai jegybankelnök, nagybankok átmenetileg szabadulnak az adósságaiktól beszámolási időszakban, Katar szerezné meg a Citigroup állami részesedését - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Négy spanyol regionális takarékbank jelentette be, hogy egyesítik erőiket és egy holdingba tömörülnek, ami által az ország ötödik legnagyobb pénzintézete jönne létre - írja a Financial Times. A piacok viszont kétlik, hogy ez által megoldóik a spanyol bankok problémája. Spanyolországban a jegybank át kívánja strukturálni a pénzügyi szektort, miután a hétvégén csődbe ment az egyik regionális bank, ami egy újabb bankválság rémét vetítette előre.

Az amerikai inflációs várakozások stabilan maradtak, mivel az áremelkedés üteme jóval alacsonyabb, mint amit jósoltak korábban - mondta Ben Bernanke. Az amerikai jegybankelnök szerint a legtöbb kutatás alacsony inflációval számol, s a kalkulált 2 százalékos ütem helyesnek tűnik - írja a Reuters. Az amerikai gazdaság egyik legnagyobb ellenfele lehet a következő években az árak elszabadulása, ami a válságkezelésben a gazdaságba öntött pénzek következménye lehet.

Három óriásbank is bekerült azok közé az intézmények közé, amelyek a legaktívabbak az adósságaik eltüntetésében a mérlegük nyilvánosságra hozatala előtt. A Wall Street Journal vizsgálata szerint a Bank of America, a Deutsche Bank és a Citigroup is azok között van, akik a leggyakrabban élnek az úgynevezett "ablak előtt öltözködés" eszközével. Ilyenkor, a beszámolási időszakban a rövid lejáratú hiteleiket visszafogják, hogy kevésbé látszódjanak kockázatosnak, majd az új negyedév elején újra hitelek felvételébe kezdenek.

A katari állami beruházási hatóság kivásárolná a Citigroup amerikai állam által birtokolt részesedését, melyet a bank megmentésekor szerzett. A Citi 50 milliárd dollárt bukott a bankválság elején, ezután az amerikai kormányzat 27 százalék részesedés vásárlásával tőkét juttatott a banknak. A katari befektetési alap szerint a megállapodás az áron, a piaci feltételeken és az amerikai fél kedvezményein áll vagy bukik - írja a Financial Times.

Különválasztja a Foster's ausztrál italgyártó cég a sör- és borgyártását. A befektetők szerint ez annak jele, hogy a vállalat hamarosan felvásárlásba kezd, ezért a hírre 8,7 százalékot ugrott a papírjai ára a tőzsdén. A Reuters szerint a sörgyártás jól teljesít, a borágazat viszont küszködik.